Hannah Westra
Hannah Westra Tips 14 nov 2018

Nieuwe huis meten? Zo passen je meubels er zeker in

Als je eenmaal het ultieme droomhuis of appartement hebt gevonden, is het tijd om er daadwerkelijk jouw droomthuis van te maken. Op zoek naar nieuwe meubels dus! Maar voordat er teleurstellingen ontstaan, moet je nog wel even rekening houden met een aantal belangrijke dingen. Want je droominrichting moet natuurlijk wél in huis passen. De oplossing: je huis meten!

Deze slechte gewoontes bij het inrichten moet je sowieso verbreken. Om je de rest van de vervelende sores te besparen en het inrichten nog net even iets leuker te maken, zetten wij een aantal tips voor je op een rijtje.

Stap 1: Je huis meten, meten en nog eens meten

Dit klinkt waarschijnlijk heel vanzelfsprekend, maar het is écht onwijs belangrijk als je iets nieuws aanschaft. Meet elke muur die er is en teken een plattegrond op schaal. Neem hierbij ook de hoogte van het plafond mee. En let op: maak onderscheid tussen de normale afmetingen en de bruikbare ruimte die overblijft. Denk bijvoorbeeld aan radiatoren of andere kleine dingen die het oppervlak minder bruikbaar maken.

Knip op papier miniatuurversies op schaal uit van de meubelstukken die je wilt hebben. Zo kun je alvast passen en meten in het klein en kom je niet voor verrassingen te staan als de perfecte bank ineens toch niet in de hoek past waar je hem graag wilt hebben. Heb je de meubels al aangeschaft? In deze volgorde kun je het beste je interieur inrichten.

Stap 2: Meet het trapgat en de deuren

Next step, houd het meetlint er nog even bij. Heb je de perfecte nieuwe meubels gevonden en ben je ervan overtuigd dat het past in huis? Wacht toch nog even met kopen, want je hebt niets aan een prachtig meubelstuk dat straks niet naar binnen kan omdat de deur of het trapgat te smal is. Je hebt ruim tien centimeter extra nodig om een meubelstuk door een deur, trapgat of in de lift te krijgen. Je huis meten is de enige oplossing om dit zeker te weten.

Moet je een hoek om? Reken nog wat extra ruimte om te voorkomen dat je in bovenstaande situatie belandt. Tips voor twijfelaars: probeer bijvoorbeeld eerst met een plat stuk karton van de juiste afmetingen door de deur te komen. In een lift past trouwens vaak meer dan je denkt, check dat dus nog even extra goed.

Stap 3: Laat ruimte vrij

Om iets functioneel te houden is het belangrijk dat je ook let op de ruimte eromheen. Tenzij je natuurlijk een eettafel wilt zonder stoelen of genoegen neemt met een smal paadje om tussen de meubels door te lopen. Meestal is dat niet het geval. Let dus op dat er genoeg vrije ruimte is. Liever een huis meten dat in balans is dan een huis vol mooie spullen waar je niet eens bij kunt, toch? Zo voorkom je nog meer misstappen tijdens de verhuizing.

Stap 4: Maak het visueel

Koop je je meubels online? Dan is het vaak nog iets lastiger om in te denken hoe iets eruit komt te zien. Meestal staan de afmetingen er redelijk betrouwbaar bij, maar alleen op een plattegrondje krijg je nog geen goed beeld. De oplossing: zoek de afmetingen op van het meubelstuk dat je wilt aanschaffen en maak de omtrek met tape na op de grond. Dan zie je meteen of de deuren nog open kunnen.

Een andere handige manier om het visueel te maken zijn deze gratis apps die je helpen met het inrichten van je huis. Wil je weten hoe de meubels de kamer gaan vullen? Gebruik dan kartonnen dozen. Het kost je iets meer werk, maar dan zie je wel meteen hoeveel ruimte alles in beslag neemt. Zo pak je je huis meten handig aan.

Stap 5: Controleer hoeveel er in je auto past

Last but not least. Vervoer je je spullen zelf? Niets is vervelender dan er op de parkeerplaats achterkomen dat je nieuwe items niet eens in de auto passen. Check daarom van tevoren hoeveel ruimte je hebt. Meet het op en kijk of het eventueel uitmaakt als je de achterbanken naar beneden doet. Past het echt niet? Gelukkig zijn er altijd nog boedelbakken die je kunt huren. Maar het is natuurlijk fijner als je gewoon stressvrij en goedkoop kunt verhuizen.

Ga je verhuizen? Maak dan deze veelvoorkomende fout vooral níét

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuwe huis meten? Zo passen je meubels er zeker in
Sluiten