Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Design 24 okt 2015

The Smoked Dining Armchair door Maarten Baas

Elke dag komen wij de mooiste meubels, accessoires en kunstwerken tegen. En hoewel we houden van jong, nieuw talent, willen we de grondleggers van design zeker niet vergeten. Daarom delen we in de serie Interior Icons onze favoriete ontwerpen met jou. Of het nu gaat om een klassieke stoel of een moderne kast, een budget merk of een designer topstuk, waar we nog even voor moeten sparen. Wij zetten onze favorieten graag in de spotlights!

Na de kunstige tekkel van vorige keer gaan we weer terug naar furniture design. Want daar houden we toch het allermeest van! De Smoke serie van Maarten Baas is er één die je uit duizenden zou herkennen. Hoezo? Omdat de barokke meubels, kort gezegd, in brand worden gestoken!

Bron: Moooi

Het proces

Het zwarte, verkoolde effect is echt! En dat is nog wel eens een misvatting. Natuurlijk kan het effect met de technieken van tegenwoordig makkelijk nagemaakt worden, maar de collectie van Baas wordt bewerkt met een gasbrander. Het frame van de stoel wordt als het ware in brand gestoken, waardoor het hout gaat vlammen, smeulen en uiteindelijk verkoolt.

Hierna wordt de stoel vooral niet schoongeborsteld, om de verbrande structuren te behouden. Nadat de stoel helemaal is afgekoeld wordt deze bewerkt met een dikke laag epoxy. Zo blijft de stoel stevig én het verkoolde hout intact. Wanneer de epoxy helemaal is uitgehard wordt de zitting bedekt met brandvertragend foam. Als laatst wordt de zitting bedekt met prachtig, diepzwart leer wat is vastgezet met matzwarte nagels.

De serie

In 2002 studeerde Baas af aan de Design Academy in Eindhoven met de Smoke collectie. Een beter einde van zijn (toch al succesvolle) studie kon bijna niet, want hij werd veel genomineerd, won prijzen én werd meteen ‘geadopteerd’ door de Moooi familie, die de stoelen, fauteuil en kroonluchter in productie namen. Onder zijn eigen naam maakte Maarten Baas bureaus, een piano, (kinder)stoelen, en tafels.

Bron: Moooi

Ook leuk om te weten:

  • Onder de zitting zit een geheime repair-kit, mocht de stoel onverhoopt toch wat (niet bedoelde!) beschadigingen oplopen.
  • Zijn eerste ontwerp aan de Design Academy, de kandelaar ‘Knuckle’, werd vrijwel meteen geproduceerd door Pol’s Potten.
  • Na alle lovende woorden over deze collectie zette Baas zijn fikkie stoken nog even door met de “Where There’s Smoke…” serie, waarbij ontwerpen van Rietveld, Eames, Gaudi en Mackintosh het ook moesten ontgelden. Check de foto’s hier!

Over Maarten Baas
Maarten Baas (1978) is autonoom ontwerper. Zijn ontwerpen vallen zowel onder de noemer kunst als design. Na zijn studie aan de Design Academy ging het hard met zijn carrière. De ontwerpen van Baas staan in verschillende grote musea. Naast de serie bij Moooi houdt hij de productie van zijn ontwerpen in eigen beheer.

Reageer op artikel:
The Smoked Dining Armchair door Maarten Baas
Sluiten