6 redenen waardoor jij mogelijk slecht slaapt (en de oplossingen)

Drink jij wanhopig hele potten slaapthee leeg voordat je naar bed gaat (om vervolgens ‘s nachts te moeten plassen), lig je nachtenlang te woelen in bed en ben je elke ochtend weer verbaasd over de wallen die onder je ogen liggen? Nou, dat zou zomaar eens aan je slaapkamer kunnen liggen.

Door deze 6 redenen kan je mogelijk slecht slapen.

1. Slecht slapen begint met een slecht matras

We beginnen bij de basis van een goede nachtrust: een goed matras. Zonder een goed matras kan je eigenlijk geen goede nachtrust hebben. Als je al 10 jaar op hetzelfde matras slaapt, dan is het hoogst tijd om een nieuwe te kopen. Een nieuw matras hoeft niet persé heel duur te zijn, maar bezuinig ook niet op kwaliteit.

2. De lichtinval in je slaapkamer

Sommige mensen kunnen prima in slaap vallen in een lichte kamer, andere mensen willen juist dat het pikkedonker is. Mocht jij tot die laatste groep behoren, zorg er dan voor dat je goede verduistering in de slaapkamer hebt.

Maar blijf je ‘s morgens altijd veel te lang in bed liggen? Dan kan slapen met de gordijnen open wonderen doen. Hoe lichter het in de kamer is, hoe sneller je wakker wordt. Rise and shine!

3. De juiste kleur voor de slaapkamer

Waar sommige kleuren juist heel erg geschikt zijn voor de slaapkamer, zijn andere kleuren dat totaal niet. Dat licht puur aan de emotie die kleuren met zich mee kunnen brengen.

> Wil je hier meer over lezen? Slaap als een roosje met deze kleuren op de muur van je slaapkamer

4. Je voelt je niet thuis in je eigen slaapkamer

Een tijd geleden ben ik verhuisd. De gordijnen van de slaapkamer lieten nog even op zich wachten, waardoor we twee weken met gordijnen op de ramen sliepen. Je kon er totaal niets doorheen zien, maar ik heb nog nooit zo structureel slecht geslapen als die twee weken.

Waarom? Ik voelde me niet thuis in de slaapkamer. De slaapkamer is de eerste ruimte die je ziet als je wakker wordt, en de laatste wanneer je gaat slapen. Maak de kamer daarom persoonlijk. Zet leuke items neer waar je waarde aan hecht, of hang wat foto’s aan de muur.

5. Het ruikt niet lekker in jouw slaapkamer

Een geur kan heel bepalend zijn voor jouw nachtrust, al heb je dat in eerste instantie misschien niet eens door. Een vervelende, penetrerende lucht maakt je onrustig. Hierdoor zal je minder snel in slaap vallen dan wanneer je een zachte, prettige geur ruikt.

Welke geur dat is, dat is voor iedereen verschillend. De een wordt zen van vanille, de ander geniet van de frisse geur van citrus. Weet jij niet goed welke voor jou geschikt is? Begin eens met lavendel; hier worden de meeste mensen rustig van.

Meer tips? Deze geur zou jij in je huis moeten hebben (op basis van je sterrenbeeld)

6. Rommel is een no go

Mocht jouw slaapkamer nog niet volledig door Marie Kondo onder handen genomen zijn, dan raden we je aan om je slaapkamer eens goed op te ruimen. Je hoofd is niet opgeruimd als je kamer dat ook niet is. Stop met uitstellen en orden je kledingkast. Wedden dat dit je veel meer rust geeft?

Meer tips voor de slaapkamer

Reageer op artikel:
6 redenen waardoor jij mogelijk slecht slaapt (en de oplossingen)
Sluiten