Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Interieur 6 aug 2019

Slapen met warm weer: 6 ultieme tips om je slaapkamer koel te houden

Zucht, denk jij bij het zien van de weersvoorspellingen de komende tijd ook alleen maar aan die slapeloze nachten? Slapen met warm weer kan een hele opgave zijn. Wij hebben 6 tips voor je waarmee jij deze zomer hopelijk wél eens lekker slaapt.

1. Houd de ramen en gordijnen dicht

Staat overdag de zon op jouw slaapkamerraam? Zorg er dan voor dat je de hele dag de gordijnen dicht houdt. Op die manier duurt het een stuk langer voordat jouw slaapkamer opgewarmd is. En hoe langer het koel blijft, hoe eerder het ook ‘s avonds weer koel is.

Hetzelfde geldt voor het open zetten van de ramen. Wanneer je de ramen dichthoudt, kan de warme lucht van buiten ook niet naar binnen. Als het ‘s avonds buiten afgekoeld is, kan je alle ramen tegenover elkaar open zetten.

Interessant: Gordijnen kopen: hier moet je op letten bij het opmeten van je ramen

2. Slapen met warm weer? De ventilator is je beste vriend

Zelf kan ik niet zonder ventilator. Ik doe vaak oordoppen in (dat gebrom van de ventilator vind ik vaak erg afleiden), maar buiten dat vind ik het ideaal ding om te slapen met warm weer.

Maar wist je dat je zelfs je slaapkamer kunt doen afkoelen met een ventilator? Als het buiten afgekoeld is, kan je de ventilator ook op de vensterbank voor een open raam neerzetten. Laat de ventilator de koele buitenlucht naar binnen blazen om de hele slaapkamer af te laten koelen.

3. Maak je eigen airconditioning

Blaast de ventilator alleen maar warme lucht door jouw kamer? Dat kan fijn zijn, maar niet echt verkoelend. In dat geval kan je je eigen airconditioning maken. Dit doe je door een paar lege plastic flessen met water te vullen (niet tot de rand!) en deze een dag van tevoren in de vriezer te leggen. Een bak met ijsklontjes volstaat ook. Leg deze bevroren flessen ‘s avonds voor de ventilator. De koude lucht van de plastic flessen wordt door de ventilator naar voren geblazen.

Vergeet niet om de plastic flessen op een bord te zetten. De buitenkant van de flessen zullen wat gaan lekker door het condens dat van de flessen afdruppelt.

4. Hang natte was in de slaapkamer

Sla het centrifugeren van de was een keertje over, en hang natte was te drogen in de slaapkamer. Hierdoor blijft de lucht vochtiger én koeler. Voor een extra koel briesje pak je de ventilator er weer bij, en zet je de natte was tussen de ventilator en jouw bed.

Verder lezen: Een lesje wassen: hoe was je dekbedden, kussens en knuffels?

5. Slaap zo veel mogelijk beneden

Warmte stijgt naar boven. Het is dan ook geen verrassing dat het op een zolderkamer vaak veel warmer is dan in een kelder. Mocht je de mogelijkheid hebben naar beneden te verkassen, doe dat dan ook. Leg voor een nachtje je matras in de woonkamer, en maak er een gezellige sleep over van.

6. Slaap alleen onder je dekbedovertrek

Vaak slapen mensen toch het liefste onder een dekbed. Op dat dekbed slapen voelt zo naakt, right? Je maak het slapen onder een dekbedovertrek een stuk aangenamer tijdens warme nachten door de dekbed te vervangen door alleen het dekbedovertrek. En dat het liefste ook nog eens een dekbedovertrek van alleen katoen. Katoen ademt beter dan andere stoffen, wat er ‘s nachts dan weer voor zorgt dat jij het koeler hebt.

Meer tips voor de slaapkamer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Slapen met warm weer: 6 ultieme tips om je slaapkamer koel te houden
Sluiten