Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Slaapkamer 11 okt 2019

Waarom slapen met een kat op bed juist góéd voor je gezondheid zou kunnen zijn

Nét als je ‘s avonds wilt gaan slapen, hoor je zachtjes kattenvoetjes langs je bed lopen. En ja hoor, nog geen minuut later heeft je kat zich breeduit bij je voeten genesteld. Laat je kat vannacht maar lekker liggen, want uit recent onderzoek is gebleken dat slapen een kat op bed goed zou kunnen zijn voor je gezondheid.

Het is een feit dat je van het knuffelen van een kat gelukkiger wordt (allergieën daargelaten). Dat komt doordat je het stofje oxytocine aanmaakt, een stofje dat ook wel bekend staat als het liefdeshormoon of knuffelhormoon.

Een late night cuddle met je kat kan dus een heerlijke manier zijn om stress los te laten, en ‘s avonds veel lekkerder in slaap te vallen.

Cat owners hebben minder kans op een hartaanval

Maar er is meer goed nieuws: katteneigenaren hebben een lagere kans op hartaanvallen. Volgens dit onderzoek hebben mensen met katten zeker een derde minder kans op een hartaanval tegenover mensen die geen kat hebben. Dit was het grootse resultaat van een 10-jaar durend onderzoek bij meer dan 4000 Amerikanen.

Volgens de onderzoekers hebben eigenaars van katten een minder grote kans op een hartaanval omdat de katten er dus voor zorgen dat mensen minder stress ervaren.

En mensen met een hond dan?

Voordat jij als hondenliefhebber nu denkt dat je nu een kat moet aanschaffen voor deze gezondheidsvoordelen, da’s niet nodig. Hetzelfde geldt waarschijnlijk voor mensen die met een hond samen wonen, maar in het onderzoek waren er niet genoeg hondeneigenaren om dit te testen.

Let wel op: net als bij alle dieren is het belangrijk dat katten op tijd gevaccineerd worden en regelmatig een checkup bij de dierenarts om ziektes te voorkomen. 

Meer lezen over je huisdieren?

Kat in bed
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom slapen met een kat op bed juist góéd voor je gezondheid zou kunnen zijn
Sluiten