Slakken in de tuin? Dit is de beste manier om daar vanaf te komen

Slakken maken deel uit van het ecosysteem in de tuin. Ze worden gezien als de grote opruimers van de natuur, want ze eten alle dode bladeren die ze kunnen vinden. Maar naast de dode blaadjes storten de slakken zich ook graag op jouw mooie planten en de groentes die in je groentetuin groeien. Daarom: een lesje slakken bestrijden.

Een reden dat veel mensen liever geen slakken in de tuin hebben en druk in de weer zijn met slakkenkorrels, -gel en andere vallen om slakken te bestrijden. Daarnaast is het slakkenslijm slecht voor kleine kinderen (en ook voor huisdieren) als het in de maag terechtkomt tijdens het buitenspelen.

Slakken bestrijden

Je begrijpt: het is tijd om die slakken in de tuin te bestrijden. Het is zonde als je fijne oogst eronder lijdt.

Diervriendelijk slakken bestrijden

  • Slakken handmatig weghalen: ga in de tuin op zoek naar slakken om ze op te rapen en ergens anders in de natuur weer uit te zetten. Het is aan te raden om dit te doen na een regenbui, omdat je de meeste slakken in de tuin actief worden als het vochtig is buiten. Je kunt de slakken ook aantrekken met producten die ze lekker vinden, zoals fruit of wortel.
  • Slakken afschrikken: slakken hebben een afkeer voor sommige producten, zoals koffiedik, maar zijn ook bang voor scherpe dingen, zoals schelpen of eierschalen. Leg dit om je planten en houd de slakken op afstand van je groente- of fruitplanten. Ook houden slakken niet van koper. Je kunt special ringen van koper vinden in de tuinwinkel die je om je planten kunt bevestigen.

Andere manieren om slakken te bestrijden

  • Bier tegen slakken: slakken kunnen niet tegen bier en om slakken te bestrijden kun je een val maken met bier. Graag kuiltjes in de grond en vul deze met lege schaaltjes. Giet hier een laag bier in. Als de slakken in het bakje terechtkomen, gaan ze dood door het bier. Je kunt ook kippenvoer gebruiken in plaats van bier.
  • Slakkenkorrels: Ook kun je slakken bestrijden door slakkenkorrels te gebruiken. Ga op zoek naar natuurvriendelijke korrels die niet gevaarlijk zijn voor andere dieren en tegen water kunnen (anders kun je na een kleine regenbui alweer strooien).

Slakken in de tuin

Onthoud: slakken in de tuin voorkomen is altijd beter dan de slakken bestrijden. Haal daarom al het oude blad regelmatig uit de tuin. Slakken vinden dit lekker dus komen hier ook op af. Als je dit zoveel mogelijk weghaalt, zul je minder snel last hebben van slakken.

Je kunt ook meer natuurlijke vijanden aantrekken, zoals egels en vogels. Plaats bijvoorbeeld een vogelhuisje en zorg er zo voor dat je slakken zo veel mogelijk voorkomt.

Ook handig: Al klaar voor de zomer? Dit is de beste manier om tuintegels schoon te maken

Wat je moet weten voor de tuin

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Slakken in de tuin? Dit is de beste manier om daar vanaf te komen
Sluiten