Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Slaapkamer 19 sep 2020

9 dingen die je nú uit je slaapkamer wilt verbannen om beter te kunnen slapen

Loop jij nachten te woelen en zuchten en kom je maar niet in slaap? Je slaapkamer hoort dé plek in huis te zijn waar je tot rust kunt komen – maar dat wordt lastig als het een troep is. Tijd om op te ruimen. Verban deze negen dingen nú uit je slaapkamer voor een betere nachtrust. Want beter slapen is hartstikke belangrijk.

Trek er een dagje voor uit! Begin lekker vroeg vol goede moed en duik ‘s avonds heerlijk in je bed in een schone en opgeruimde slaapkamer. Let’s go!

Je kunt beter slapen als je déze dingen uit je slaapkamer verbant

1. Kussens die hun vorm zijn verloren

Kussens horen zacht, bollig en veerkrachtig te zijn. De ultieme test om te weten te komen of je toe bent aan een nieuw kussen is supersimpel: vouw hem doormidden en als het kussen niet terugveert in zijn oorspronkelijke vorm is het waarschijnlijk tijd voor een nieuw exemplaar.

> In deze guide vertellen we je hoe je achter jouw ideale kussen komt

2. Random troepjes

Vrij voor de hand liggend, maar zoals onze moeder ons vroeger al opdroeg: ruim geregeld je kamer op! Een chaotische kamer zonder structuur zorgt voor een slechte nachtrust. Losse papieren, verpakkingen en kruimels zijn makkelijk en snel op te ruimen, dus maak het een vast onderdeel van je dagelijkse routine om losse rommeltjes op te ruimen.

3. Gelezen boeken

Oké, sommige boeken zien er nou eenmaal prachtig uit op de koffietafel, maar heb je er echt dertig nodig? Daar komt bij dat er ook genoeg boeken zijn die niet heel interieur friendly zijn. Maak stapeltjes voor vriendinnen, je moeder en de kringloopwinkel.

4. Kleding die je niet draagt

Ook voor de hand liggend natuurlijk, maar een uitpuilende kledingkast is nou niet bepaald rustgevend. Maak drie verschillende stapeltjes met kleding: ‘houden’, ‘naar het goede doel’ en ‘weggooien’. Als je iets al minstens drie maanden in je kast hebt liggen en nog steeds niet hebt aangehad, gaat dat moment waarschijnlijk ook niet (snel) meer komen.

5. Oude make-up

Wist je dat make-up een houdbaarheidsdatum heeft? Goed om die dus even te checken. Ook gebruik je waarschijnlijk maar een klein deel van je voorraad, dus schroom niet om de rest dan ook weg te doen. Je zult meer plezier hebben van elke dag opnieuw een schone en opgeruimde kaptafel, dan van één keer in het jaar die glitter oogschaduw voor een bijzonder feestje.

6. Oude elektronica

Dus oude afstandsbedieningen, je mobiele telefoon(s) van tien jaar geleden, je verjaarde laptop, een niet werkende wekker. Als je ze niet gebruikt, nemen dit soort spullen alleen maar kostbare ruimte in.

7. Je uitpuilende wasmand

Zet je wasmanden niet op je slaapkamer, maar bijvoorbeeld in de badkamer. Zo kijk je niet vanuit je bed tegen een hele berg kleding aan die je nog moet wassen. Dit kan je het gevoel geven dat je nog van alles te doen hebt en in de slaapkamer wil je natuurlijk tot rust komen.

8. Huisdieren

Slapen met je huisdier in je slaapkamer kan misschien gezellig (en gezond!) zijn, maar het is niet goed voor je nachtrust. Veel mensen worden wakker door hun huisdier, slapen minder vast en hebben ook meer moeite om weer in slaap te vallen als ze eenmaal wakker zijn geworden.

9. Je mobiele telefoon

Misschien wel het allerbelangrijkste. Het felle, blauwe licht van het scherm maakt het voor je hersenen namelijk veel moeilijker om in slaap te komen. En bovendien leidt een telefoon natuurlijk heel snel af. Is het bedtijd? Laat je telefoon dan in de woonkamer.

Meer tips om tot rust te komen in de slaapkamer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
9 dingen die je nú uit je slaapkamer wilt verbannen om beter te kunnen slapen
Sluiten