Een gezonde slaapkamer: met deze luchtzuiverende planten word je fris wakker

Luchtzuiverende planten zijn een must have voor iedere slaapkamer. Deze planten filteren schadelijke stoffen uit de lucht, verbeteren de luchtvochtigheid én produceren extra zuurstof. Maar omdat slaapkamers meestal wat donkerder zijn dan de gemiddelde woonkamer, kunnen niet alle luchtzuiverende planten op deze plek staan.

Gelukkig zijn er een aantal kamerplant die prima vertoeven in de halfschaduw, en dus perfect zijn voor jouw slaapkamer.

Waarom luchtzuiverende planten in de slaapkamer zo belangrijk zijn

Onze huizen zijn steeds beter geïsoleerd. Zo goed zelfs, dat ook schadelijke stoffen er slecht uit kunnen ontsnappen. Deze schadelijke stoffen, van formaldehyde tot benzeen, heeft iedereen in huis. Het komt namelijk uit alledaagse dingen als schoonmaakmiddelen en elektrische apparatuur.

Bovendien leidt de goede isolatie ertoe dat de lucht vrij droog wordt en dat er te weinig zuurstof in huis is. En dit is allemaal niet goed voor onze nachtrust. Een ongezonde lucht kan namelijk leiden tot luchtwegproblemen, hoofdpijn en onrust.

Maar geen zorgen: luchtzuiverende planten in de slaapkamer steken hier een steeltje voor! Ze verminderen de kans op deze gezondheidsproblemen, zodat jouw nachtrust erop vooruit gaat.

De beste luchtzuiverende planten voor in de slaapkamer

Hoewel alle planten daglicht nodig hebben, kan de benodigde hoeveelheid aardig uiteen lopen. Sommige planten zijn echte zonaanbidders, waar anderen probleemloos groeien in de halfschaduw (ca. 4 uur zonlicht per dag).

Deze planten doen het goed op een lichte plek, maar ook in de halfschaduw. Dus of je nu een lichte of donkere slaapkamer hebt, met deze luchtzuiverende planten zit je altijd goed!

  • Ctenanthe: Dit plantje zit niet stil: letterlijk én figuurlijk! Naast het feit dat het een sterk luchtzuiverende plant is, zul je merken dat zijn blaadjes regelmatig in beweging komen.
  • Ficus Elastica: Deze plant filtert aardig wat schadelijke stoffen uit de lucht, maar blinkt het meest uit in formaldehyde-bestrijding. Deze stof veroorzaakt hoofdpijn, en komt uit alledaagse dingen als meubels, tapijt en textiel.
  • Monstera: Wist je al dat deze populaire plant een sterke luchtzuiveraar is? Met zijn grote, groene bladeren produceert de Monstera extra zuurstof en filtert hij actief schadelijke stoffen uit de lucht. De Monstera stekken? Met deze guide kan je de Monstera Deliciosa stekken.
  • Scindapsus Pictus: Deze luchtzuiverende plant is een echte allesreiniger. Hij kan bijna iedere giftige stof die voorkomt in huis afbreken.
  • Strelitzia Nicolai: De Strelitzia heeft sierlijke, grote bladeren waarmee hij de lucht actief zuivert. Hoewel deze plant van licht houdt, is een beetje schaduw ook geen probleem. Zorg er wel voor dat hij minimaal 4 uur zonlicht per dag te zien krijgt.

Zoveel luchtzuiverende planten heb je nodig per m2

Een klein plantje – hoe luchtzuiverend ook – zou in zijn eentje nooit een grote slaapkamer kunnen reinigen. Maar hoeveel luchtzuiverende planten heb je dan wel nodig? Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de plant, de ventilatie en de hoeveelheid schadelijke stoffen in de slaapkamer.

Een definitief aantal is dus lastig om te bepalen, maar gemiddeld zijn er 1 á 2 middelgrote kamerplanten nodig per 15 m2.

Meer lezen over planten in de slaapkamer?

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Green Lifestyle store. Luchtzuiverende planten voor jouw slaapkamer shoppen? Je vindt ze op Green lifestyle store.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een gezonde slaapkamer: met deze luchtzuiverende planten word je fris wakker
Sluiten