Renée Leeuw
Renée Leeuw Slaapkamer 6 feb 2020

Op deze manier kies je de juiste kleur voor de muur in jouw slaapkamer

Het is misschien wel één van de moeilijkste beslissingen bij het inrichten van je huis: hoe bepaal je nou de juiste kleur voor je muur? Dat hangt af van verschillende factoren. Allereerst is je smaak natuurlijk heel belangrijk, maar ook de vorm en functie van de ruimte kunnen heel bepalend zijn voor de kleur van je muur. In dit artikel richten we ons op de slaapkamer.

Volg onderstaand stappenplan om tot de juiste kleur voor je muur of plafond te komen.

Zó kies je de juiste slaapkamer kleur die in jouw huis past

Stap 1: bepaal de functie van de ruimte

Kleur heeft een grote invloed op onze emoties en gemoedstoestand. Het is dus belangrijk om na te denken over de functie van de ruimte voordat je een kleur kiest. Over het algemeen wil je in de slaapkamer tot rust komen en ga je hier geen theekransje houden.

Ook als je in een studio of studentenkamer woont, kan je hier rekening mee houden. In het geval van een studio kun je bijvoorbeeld de muur rondom je bed een andere tint geven dan de rest van de ruimte om zo onderscheid te maken tussen de verschillende leefzones.

Stap 2: Bekijk de vorm van de ruimte

Heb je een hoog plafond of juist een laag plafond? Ronde muren of schuine plafonds? Is het klein of juist heel groot? En niet geheel onbelangrijk: is je slaapkamer licht of juist heel donker? Over het algemeen geldt: hoe kleiner de ruimte, hoe lichter de kleur moet zijn om de ruimte optisch groter te doen lijken.

  • Laag plafond? Laat je kamer optisch groter lijken door het plafond een tint lichter dan de muren te verven
  • Hoog plafond? Geef het plafond een donkere tint
  • Schuin plafond? Gebruik lichte tinten om het benauwende effect te verminderen
  • Ronde muren? Ga voor een neutrale tint en niet al teveel poespas

Stap 3: kleur kiezen

In dit artikel leggen we heel duidelijk de verschillende functies van kleuren uit. Belangrijk om te onthouden is het onderscheid tussen koele en warme tinten. Koele tinten zijn kalmerend en warme kleuren juist stimulerend.

We zijn het er waarschijnlijk nu wel over eens dat de slaapkamer een ruimte is om tot rust te komen. Koele tinten zijn hier dus een goede keuze. Daarnaast is er nog de 80/20-regel voor het interieur: het kleurenpallet in de kamer mag voor 80% uit neutrale tinten bestaan en voor 20% uit een sterke kleur.

Nog even alles goed op een rijtje:

  • Koele tinten: wit, blauw, groen en grijs
  • Neutrale tinten: nudes, bruin, beige, grijs
  • Rood is een warme en stimulerende kleur. Goed als je meer actie in de slaapkamer wilt, maar minder goed als je wilt uitrusten
  • Wil je meer actie en passie in de slaapkamer, maar ook een beetje rust? Ga dan voor paars. Deze kleur licht dichter bij de koele tinten

Nu je de juiste kleur voor je muur in de slaapkamer hebt gekozen, kun je aan de slag met de kwast. Succes!

Meer inspiratie nodig voor een mooie slaapkamer kleur?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Op deze manier kies je de juiste kleur voor de muur in jouw slaapkamer
Sluiten