Zo creëer je de juiste sfeer in je interieur dankzij de led spot

Bij het uitzoeken van verlichting schieten vast en zeker de mooiste lampen aan de binnenkant van je ogen voorbij. Gigantische kroonluchters boven de eettafel, bijzondere staande lampen die een pronkstuk vormen in je woonkamer of toffe wandlampen boven het nachtkastje naast je bed. Vaak worden de (led) spots vergeten in het geheel – die zijn immers saai en voegen niks toe aan je interieur.

Fout, vinden wij. Juist die spots kunnen van grote waarde zijn om je interieur de juiste sfeer mee te geven. Zo kun je met spots zorgen voor een strak, sfeervol, romantisch, rustgevend of juist prikkelend interieur.

Sfeer creëren met led spots

De led spot is dé manier om een strak, maar sfeervol interieur te creëren. Je kunt ze gebruiken om de juiste vibe te krijgen, maar ook om bijvoorbeeld een mooi voorwerp in de (led) spotlight te zetten.

Er zijn een aantal dingen die je je af moet vragen of waar je rekening mee moet houden als je met led spots aan de slag gaat. Wij hebben de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij gezet.

1. Functie van de ruimte

Wat voor spots je aan je interieur wilt toevoegen, is natuurlijk helemaal up to you. Wat vind je mooi, hoe is de kamer ingedeeld en wat kan je überhaupt kwijt? Maar de belangrijkste vraag bij het kiezen van de juiste spots is: wat is de functie van de ruimte?

Ben je er aan het werk? Wil je er kunnen relaxen? Of wil je er slapen? Afhankelijk van wat je in de ruimte doet, kies je de juiste verlichting. In kamers waar gewerkt wordt kies je spots met veel licht, in ruimtes waar je wilt relaxen of slapen kies je voor een warme kleur en minder hard licht om de juiste sfeer te creëren.

2. Warm of koel

De kleur van het licht in een ruimte is bijna allesbepalend. Vaak wordt er standaard gekozen voor warm wit licht. Daar is helemaal niks mis mee, want het geeft sfeer en warmte.

Maar je kunt meer kanten op dan alleen warm. Het is bij de keuze voor (extra) warm of juist koel licht goed om stil te staan bij de natuurlijke lichtinval in de ruimte, maar ook met wat je in de ruimte wilt doen. In de slaapkamer wil je een ander gevoel creëren dan in de keuken.

Voor een ruimte waar je wilt relaxen, kies je voor (extra) warm wit. Wil je er zowel relaxen als lezen of werken? Ga dan voor een led spot die kan veranderen van warm naar koel en waarmee je dus zelf kunt bepalen welk licht je schijnt.

3. Doe ‘s gek

Wat je vaak ziet in woningen is dat er een keuze wordt gemaakt voor één bepaalde spot die vervolgens in elke kamer wordt ingezet. Zonde, want dit maakt dat alles als één voelt en een ruimte geen eigen karakter krijgt.

Afwisseling in spots kunnen de ruimtes net dat extraatje geven dat het nodig heeft om ‘eigen’ te worden. Kies in de ene ruimte voor een zwarte led spot om net dat leuke accent aan je witte plafond te geven, maar ga in de andere ruimte wel voor een witte spot of juist een andere vorm.

Bonus tip!

Het is aan te raden om altijd te kiezen voor dimbaar licht, ook als je op dit moment denkt dat je in de ruimte niet per se het licht wilt dimmen. De investering is niet veel groter, maar zo kun je uiteindelijk altijd nog besluiten de ruimte een andere functie te geven waar je het licht op kunt aanpassen. Wel zo fijn!

Reageer op artikel:
Zo creëer je de juiste sfeer in je interieur dankzij de led spot
Sluiten