Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Tips 15 jan 2020

6 dingen die je met het schoonmaken beter níét meer kunt doen

Schoonmaken is een vak apart en zeker wanneer het tijd is voor een grote, grondige schoonmaak komen ook wij er wel eens achter dat er best wat kennis bij komt kijken. Daarom delen we maar al te graag een lijstje met dingen die je bij het schoonmaken beter níét kunt doen.

Voordat je begint, doe je er goed aan om eerst even flink op te ruimen. Daarvoor kun je de KonMari methode gebruiken, ook als je níét van opruimen houdt. In dit artikel zetten we de basics van deze techniek nog even op een rijtje.

1. Schoonmaken met een droge doek

Bij bepaalde meubels staat weleens in de handleiding dat je de onderdelen het beste kunt schoonmaken met een droge doek. Feit blijft dat je het stof dan enkel verplaatst en écht schoon wordt het dan niet.

Spuit met een plantenspuit de doek een beetje vochtig – zeker niet té! – en neem het meubel af. Wanneer je er daarna meteen overheen gaat met een droge theedoek is er niets aan de hand.

2. Schoonmaakmiddelen mixen

In de categorie ‘dit mag je nooit doen’: schoonmaakmiddelen mixen. In verschillende schoonmaakmiddelen zitten verschillende stoffen die verkeerd op elkaar kunnen reageren. Vooral met bleek, ammoniak en azijn kan het fout gaan. De giftige gassen die kunnen ontstaan zijn slecht voor je gezondheid!

Neem het zekere voor het onzekere, en doen het gewoon niet. Één schoonmaakmiddel is goed genoeg, echt!

> Meer lezen? Schoonmaakmiddelen mixen: bij deze 5 mag dat níét (want gevaarlijk!)

3. Het verkeerde middel gebruiken voor natuursteen

Bepaalde soorten natuursteen, zoals marmer of kalksteen, zijn poreus. Voor het reinigen van deze soorten heb je een mild schoonmaakmiddel nodig. Vloeistoffen waar veel zuur in zit of een schoonmaakmiddel met citroen(geur), bijvoorbeeld azijn, tasten het kalk van de steen aan. Koop voor je mooie aanrechtblad, badkamertegels of vloer dus een geschikt middel.

4. Vlekken in het tapijt schoonmaken met (af)wasmiddel

Middelen waar je normaal de afwas meedoet of je kleding mee reinigt, zijn niet geschikt voor het interieur. De vlek uit het tapijt krijg je er misschien wel uit, maar beide middelen laten een vettig laagje achter wat juist stof aantrekt en waar vuil aan blijft ‘hangen’.

Voor je het weet zit je met een stoffige vlek in je tapijt die nog eens extra opvalt. En dat is natuurlijk niet de bedoeling! Gebruik daarom een schoonmaakmiddel speciaal voor (hoogpolig) tapijt. Olie- en vetvlekken kun je verwijderen met baking soda.

> Ook lezen: Je vloerkleed schoonmaken wordt een eitje met deze handige tips

5. Sprayen en meteen afnemen

Gebruik je in de keuken altijd een sprayflacon met een beetje water en (desinfecterend) schoonmaakmiddel? Handig en super hygiënisch! We snappen dat je vieze vlekken het liefst meteen schoonmaakt, maar je doet er goed aan om na het sprayen even te wachten. Na circa dertig seconden is het schoonmaakmiddel ingewerkt en maken bacteriën minder kans.

6. Roest verwijderen met bleek

Heb je last van roest in bijvoorbeeld de badkamer, garage of keuken? Je eerste gedachte is waarschijnlijk dat je hier een sterk middel voor nodig hebt. Dat klopt, maar bleek is niet de oplossing. Bleek trekt juist ín het roest, waardoor het nog moeilijker wordt om het weg te krijgen.

De smaak van het schoonmaken te pakken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
6 dingen die je met het schoonmaken beter níét meer kunt doen
Sluiten