Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Wooninspiratie 20 feb 2019

Schoonmaken met groene zeep: goedkoop én milieuvriendelijk

Zoek je een milieuvriendelijke manier om je huis schoon te maken en wil je daar liever geen klauwen met geld uitgeven? Wij zweren bij groene zeep. Groene zeep is goedkoop, goed voor het milieu én hartstikke handig om mee schoon te maken. Weg met al die chemische schoonmaakmiddelen dus, en haal eens groene zeep in huis.

First things first: groene zeep is eigenlijk helemaal niet groen. Deze zachte zeep heeft vroeger deze naam gebruiken, omdat het werd gemaakt van hennepolie. Tegenwoordig worden de meeste groene zepen gemaakt van soja- en koolzaadolie (want: goedkoper).

Toch vinden we de naam groene zeep nog steeds passend, want in tegenstelling tot chemische schoonmaakmiddelen is groene zeep milieuvriendelijk. Schoonmaken met groene zeep is dus letterlijk een groene optie.

> Lees ook: Ga je aan de slag met natuurlijke schoonmaakmiddelen? Dit is alles wat je wilt weten

Groene zeep, wat is het?

Groene zeep is niet bepaald een nieuw schoonmaakmiddel. Grote kans dat jouw oma het ook nog in haar keukenkastje heeft liggen. Dat betekent echter niet dat groene zeep ouderwets is, want je kunt er ontzettend veel mee schoon krijgen. Het is een schoonmaakmiddel dat geschikt is voor verschillende doeleinden – en daar worden wij dan weer heel erg blij van.

Meestal koop je groene zeep in een pot met een soort dikke gel. Ook is groene zeep vloeibaar te verkrijgen. Je hoeft er niet voor om te rijden, want je vindt groene zeep gewoon in de supermarkt of bij de drogist. Enne, het goedje is ook nog eens hartstikke goedkoop.

Vetvlekken schoonmaken met groene zeep

Groene zeep wordt het meeste gebruikt om vetvlekken te verwijderen. Denk aan vieze ovenschalen of een vette magnetron. Gebruik een vaatdoekje met warm water om de vetvlekken in de smeren met een likje groene zeep. Laat dit een uur intrekken, en spoel het af met water.

Lees ook: Keuken schoonmaken: zo krijg je een vette keuken weer brandschoon

Kalkaanslag verwijderen met groene zeep

Last van kalkaanslag in de badkamer? Met een mix van groene zeep en baking soda krijg je die hardnekkige kalkaanslag in een handomdraai weg.

Meng 1 deel groene zeep met 4 delen baking soda, en maak hier een stevige pasta van. Gebruik een nat schuursponsje met warm water om het mengsel op de muur aan te brengen. Schrob stevig over de tegel totdat de kalkaanslag verdwijnt. Met een beetje inspanning is jouw badkamer weer klaar voor gebruik. Nog niet helemaal tevreden? Spoel de badkamer dan af met een sopje van water en allesreiniger.

WC schoonmaken met groene zeep

Ook de wc-pot krijg je blinkend schoon met een mix van groene zeep, een klein scheutje azijn en warm water. Maak een vaatdoekje nat en maak de wc schoon met het mixje. Even laten intrekken, en naspoelen met warm water.

> Meer schoonmaaktips voor de wc: zo maak je snel je toilet schoon (in maximaal 5 minuten)

Meer schoonmaken?

Schoonmaken met groene zeep
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Schoonmaken met groene zeep: goedkoop én milieuvriendelijk
Sluiten