Iris Wijnands
Iris Wijnands Wooninspiratie 22 okt 2019

Verslaafd aan schoonmaken: Esther is een eersteklas schoonmaakfanaat

Esther (40) kan niet stilzitten als het huis niet helemaal keurig op orde is. Het schoonmaken is een soort ‘moeten’. Wanneer ze niet schoonmaakt, kan haar dag niet doorgaan. Roomed vroeg haar naar haar schoonmaakroutine en gewoontes. Misschien steken we nog wel iets van haar schoonmaakfanatisme op.

Esther’s huis is (bijna) altijd helemaal netjes en schoon. Met een peuter en een pasgeboren baby zou je denken dat een huis al snel één grote rommel is. Niet als het aan haar ligt. Het liefst ziet deze moeder haar huis helemaal schoon en netjes. Zelfs toen ze 40 weken zwanger was, zat ze nog op haar knieën om de plinten te poetsen. “Belachelijk achteraf, maar toen voor mij heel logisch”, zegt ze daarover.

Verslaafd aan schoonmaken?

“Ik ben bang dat ik mezelf wel een schoonmaakfanaat kan noemen. Het is niet dat ik het geheel vrijwillig doe. Eerst moet alles netjes en schoon zijn en dan pas komt de rest”, vertelt Esther. “Als ik visite krijg, moet het hele huis schoon. Ook boven. Slaat nergens op, want de visite komt niet boven, maar je weet maar nooit.”

Hoeveel uur ze per dag bezig is met schoonmaken, verschilt. “Het hangt af van de kinderen en mijn werk. Als ik de tijd heb, maak ik ongeveer twee uur per dag schoon”, zegt Esther. “Maar de drang is er altijd wel. Ik ben niet snel tevreden en vind altijd wel iets om op te ruimen of schoon te maken. Hier probeer ik niet altijd aan toe geven, want ik weet dat netjes ook gewoon netjes is.  Ik heb tenslotte ook twee kinderen waar niet tegenop te schoonmaken is.”

Dit wil je ook lezen: met deze basis tips wordt jouw huis brandschoon

4 keer per dag met de swiffer door het huis

Esther’s dagelijkse schoonmaakroutine bestaat uit stofzuigen, een sopje maken voor het aanrecht, de tafeltjes en de vensterbank. Vervolgens ruimt ze de losse rommeltjes op, controleert ze de wc’s, loopt ze slaapkamers na en doet ze de was in de wasmachine.

Maar er is nog meer: “na alle dagelijkse dingen maak ik altijd nog wel even iets extra’s schoon, bijvoorbeeld de keukenkastjes, even dweilen, vieze vingers van het ramen halen en ga zo maar door.”

Hoe vaak Esther met de swiffer door het huis gaat? Een keer of vier per dag. “Gelukkig wonen we niet zo groot,” grapt ze.

Haar favoriete schoonmaakklusje is het sorteren van lades en kasten. “Dat gaat bijna op het neurotische af,” zegt Esther. “Als de kopjes met hun oortjes de goede kant op staan en de handdoeken met de dichte kant naar voren liggen, dan word ik weer rustig in m’n hoofd. Dat is heel bevredigend.” Verder is het schoonmaken van de wasbakken en kranen een favoriet. “Die moeten altijd glimmen.”

Lees ook: Dit kan je allemaal schoonmaken met zout (ja, gewoon met keukenzout)

De andere kant van fanatiek schoonmaken

Minder leuke klusjes vindt ze het opruimen van ‘die eeuwige’ kattenharen. “We hebben twee katten en ze zijn echt heel lief”, zegt Esther, “maar ze liggen op de bank, op de stoelen, in de box. Overal haren! Daar word ik echt gallisch van.”

In een ‘echt vies’ huis kan ze er wel eens misselijk worden. Gelukkig heeft ze daar geen last van in een rommelig huis komt. “Als het gewoon ‘gezellig rommelig’ is, dan kan ik daar alleen maar jaloers op zijn. Hier en daar ligt een kruimeltje en de bewoners van dat huis zijn daar volledig relaxed over of merken dat niet eens, fantastisch,” zegt Esther.

De ultieme schoonmaaktips

Esther deelt haar beste schoonmaaktips speciaal voor ons: ren naar de winkel voor billendoekjes. “Met billendoekjes krijg je (bijna) alles schoon! Multifunctioneel die dingen.”

Verder is ze fan van afwasmiddel: “Dat kun je bij het schoonmaken overal voor gebruiken. Ik lap er ook de ramen mee. Mijn man vindt me soms maar idioot. Hij heeft inmiddels bij het schoonmaken zoiets van ‘doe ‘t maar lekker zelf, want ik doe het toch niet goed’.”

Meer lezen over schoonmaken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verslaafd aan schoonmaken: Esther is een eersteklas schoonmaakfanaat
Sluiten