Emma Bering
Emma Bering Wooninspiratie 14 nov 2018

8 x waarom cola eigenlijk een schoonmaakmiddel is in plaats van een drankje

Cola is niet alleen een lekker drankje, het is ook een magisch wondermiddel voor je huis. Cola kan namelijk worden gebruikt om schoon te maken. Bij Roomed zijn we dol op dit soort hacks, dus hebben we op een rijtje gezet wat je allemaal schoon kan maken met cola.

Je kan cola niet overal voor gebruiken, maar wonderbaarlijk kan het bijzonder veel spullen schoon krijgen. Dat komt vooral door het voedingszuur wat in cola zit. Multifunctioneel drankje dus!

Dit kan je schoonmaken met cola

Cola tegen roest

Heb je een stuk ijzer dat verroest is? Dan is cola je vriend. Als het een los stuk ijzer is kan je het een nachtje in een glas cola laten weken. De volgende ochtend kan je het er heel gemakkelijk afborstelen. Maar ook een spons of aluminiumfolie gedipt in folie werkt tegen een roestig oppervlak.

Cola tegen aangebrande pannen

Het kan wel eens gebeuren dat je zo afgeleid raakt dat je even niet met je hoofd in de keuken zit, waardoor je eten aanbrand. Super zonde van je eten natuurlijk, maar ook van je pan! De onderkant van je pan is dan helemaal aangekoekt. Doe wat cola in een pan, laat een paar uur staan en maak dan op de normale manier de pan schoon.

Kalkaanslag in de wc

Ook in je wc kan er (kalk)aanslag komen, vaak bij de rand van het water. Je kan natuurlijk met schoonmaakmiddel flink gaan schrobben, of je gebruikt cola. Doe een glas cola in de pot, laat het een uur staan en borstel de wc dan weer goed door. Even doortrekken en weg is de aanslag.

Cola tegen vetvlekken of bloedvlekken

Ook vetvlekken en bloedvlekken op je kleren zijn weg te halen met cola. Doe een beetje cola op de vlek, gooi het kledingstuk in de wasmachine en klaar is Kees.

Cola tegen olievlekken

Ben je veel aan het werk in de garage? Dan kan het zijn dat je wel eens wat olie morst op de vloer. Ook hier gooi je even wat cola op, laat het even inweken en spoel daarna af met water.

Vieze voegen tussen de tegels schoonmaken met cola

Ook tussen de tegels in de keuken, badkamer en de vloer kan viezigheid ontstaan. Op de vloer is het heel makkelijk op te lossen. Giet wat cola op de vloer, laat het een paar minuten inwerken en dweil daarna de cola op. De tegels aan de muur zal je even schoon moeten maken met een met cola doorweekte doek of spons. Neem de tegels af, laat het een paar minuten zitten en maak daarna de tegels weer schoon met water.

Vlekken op je porselein schoonmaken met cola

Ook vlekken op je porselein zijn weg te krijgen met cola. Leg het servies in een kommetje met cola, laat het een paar minuten inwerken en was ze daarna op de normale manier af.

Verf van metalen meubels

Heb je per ongeluk verfvlekken op je metalen meubels of is deze ooit geschilderd maar wil je het er weer vanaf? Pak dan weer een doek of spons, dompel deze onder in cola en maak je meubel schoon.

Let op: mix nooit cola met andere schoonmaakmiddelen! 

Schoonmaakmiddelen mixen: bij deze 5 mag dat níét (want gevaarlijk!)

Maar… cola werkt niet voor alles

Er staat op het internet dat cola helpt met het verwijderen van lijmresten op een trap. Nou heb ik zo’n trap en ik was desperate, dus heb ik het uitgeprobeerd. En wat blijkt? Het werkte niet! Gooi vooral dus niet je huis onder met cola, maar houd het bij bovengenoemde items.

Meer handige schoonmaak tips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
8 x waarom cola eigenlijk een schoonmaakmiddel is in plaats van een drankje
Sluiten