Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Tips 17 mrt 2019

Schoonmaken met bleek: 4 dingen die je nóóit zou moeten doen met bleek

Over schoonmaken met bleek of chloor zijn de meningen verdeeld: sommige mensen noemen het een effectief en hygiënisch schoonmaakmiddel voor bijvoorbeeld de badkamer en keuken, anderen beweren juist dat het vuil niet zou weghalen of zelfs dat bacteriën er alleen maar sterker door zouden worden. Maar feit blijft: als je gewend bent om het te gebruiken, wil je waarschijnlijk niet zo snel switchen naar een ander schoonmaakmiddel.

Maar als je dan toch wilt schoonmaken met bleek, zorg dan in ieder geval dat je deze dingen níet doet, leerden we van Kitchn.

1. Mixen met een ander schoonmaakmiddel

Bleek op zich lijkt niet heel veel kwaad te kunnen, maar het wordt een ander verhaal als je het gaat mengen met andere middelen. Door die reactie kunnen er gevaarlijke stoffen ontstaan, die zelfs kunnen ontploffen. Vorig jaar is er bijvoorbeeld iemand overleden die schoonmaakte met ammonia en bleek (die samen een giftig gas vormden).

Schoonmaakmiddelen mixen: bij deze 5 mag dat níét (want gevaarlijk!)

2. Metaal schoonmaken

In bleek zitten chemische stoffen die in principe goed zijn voor het schoonmaken, maar niet voor elk materiaal. De oxidatoren kunnen onder andere roestvrij staal bijvoorbeeld erg aantasten. Er zijn overigens wel schoonmaakmiddelen op basis van gedeactiveerde bleek te koop die er wel voor geschikt zijn, maar dan kun je eigenlijk net zo goed een ander middel kiezen.

3. Hout schoonmaken

Ook hout (inclusief soortgelijke materialen als karton en papier) is een materiaal waarvoor bleek niet geschikt is. Dat komt omdat het vrij poreus is en bleek dus niet goed ‘bij de bacteriën kan’. Voor bijvoorbeeld houten tafels kun je dus beter een ander schoonmaakmiddel gebruiken.

4. Graniet schoonmaken

Heb je een granieten aanrecht of wil je andere materialen van steen schoonmaken? Dan is schoonmaken met bleek wederom minder geschikt omdat je zo het materiaal kunt beschadigen en het bovendien simpelweg niet effectief is. Overigens zou je een ernstige vlek wel kunnen proberen te behandelen met het middel; soms wordt het dan nog iets minder erg.

Liever niet schoonmaken met bleek? Probeer dan deze schoonmaakmiddelen:

Schoonmaken met bleek
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Schoonmaken met bleek: 4 dingen die je nóóit zou moeten doen met bleek
Sluiten