Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Tips 8 jan 2020

Grote schoonmaak? 8 x jouw huis schoonmaken met azijn

Het is wat ons betreft dé tip om je huis mee schoon te maken: schoonmaken met azijn. Azijn is spotgoedkoop (je scoort al een fles voor minder dan €0,50), en daarom ideaal om in huis te hebben. En gebruik je het niet als schoonmaakmiddel? Dan kan je het altijd nog in je eten gebruiken.

Azijn is een goedkoop natuurlijk schoonmaakmiddel waarmee je bijna alle hoeken van de kamer schoon kunt krijgen. Wij delen onze 8 tips voor het schoonmaken met azijn.

Het verschil tussen azijn en schoonmaakazijn

Yes, er is een verschil tussen schoonmaken met azijn en schoonmaakazijn. Schoonmaakazijn is speciaal bedoeld voor schoonmaken (zoals de naam al zegt), gewone azijn is ook geschikt voor menselijke consumptie. Wil je safe zitten? Gebruik dan altijd normale (witte) azijn om mee schoon te maken.

> Ook heel belangrijk: 4 dingen die je nooit mag schoonmaken met azijn

Schoonmaken met azijn? 8 tips

1. Magnetron schoonstomen met azijn

Mix één kop water met 1/4 kop azijn in een glazen bak. Zet het in de magnetron op een hoge stand voor vijf minuten. De stoom helpt om alle aangekoekte resten los te weken. Haal daarna een doekje door de magnetron, en je bent klaar.

2. Stralend schone afwas met azijn

Heel fijn zo’n vaatwasser, maar soms komen de glazen er toch uit met witte kalkaanslag en strepen. Dat willen we natuurlijk niet. Voeg een beetje witte azijn toe aan je vaatwasser en je vaat zal shinen als nooit tevoren.

3. Perfect schone ramen door azijn

Heb jij ook regelmatig van die strepen op je schone ramen? Mix 1 deel witte azijn met 1 deel water en creëer je eigen schoonmaakmiddel om de ramen mee schoon te maken. Duw je spons in de mix en schoonmaken maar. Wij garanderen streeploze ramen.

4. Fruitvliegjes vangen met azijn

Vul een pot tot halverwege met appelazijn. Prik een paar gaten in het deksel voor je ‘m dichtdraait en plaats de pot op een willekeurige plek. Je hoeft je nooit meer druk te maken om fruitvliegjes!

> Nog een manier om fruitvliegjes te vangen: met deze tip ben je binnen no time van die fruitvliegjes in de keuken af

5. Wijnvlekken schoonmaken met azijn

Wijnvlekken op je kleding? Sprenkel wat witte azijn over de vlekken in je kleding en gooi je kleding direct in de wasmachine. Jouw kleding komt er weer brandschoon uit, wedden?

6. Kattenbakgeurtjes verwijderen met azijn

Verwijder kattenbakgeurtjes door een flinke scheut witte azijn in de lege kattenbak te gooien. Laat dit twintig minuten inweken, en spoel dan na met water. Vieze geurtjes zijn verleden tijd.

7. Pannen schoonmaken met je eigen scrub

Meng 1 deel zout met 1 deel bloem en voeg hier een scheutje azijn aan toe om je eigen schoonmaak scrub te maken. Hiermee kun je je (aangekoekte) pannen erg goed schoonmaken.

8. Of maak je eigen schoonmaakspray

Spray je douche, wasbak en zelfs je vloertegels in met een mix van witte azijn met een beetje water. Even schrobben en alle vuiligheid verdwijnt als sneeuw voor de zon.

De smaak te pakken?

Schoonmaken met azijn
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grote schoonmaak? 8 x jouw huis schoonmaken met azijn
Sluiten