Iris Wijnands
Iris Wijnands Tips 11 sep 2019

Schoonmaken met appelazijn: 7x hoe je dit wondermiddel gebruikt

Wie niet graag met chemische schoonmaakmiddelen werkt weet dit misschien al: schoonmaken met appelazijn is appeltje eitje. Het keukenproduct is vooral bekend vanwege de heilzame krachten voor de gezondheid die het zou bevatten, maar ook bij het schoonmaken komt appelazijn van pas.

Geen zorgen om de sterke lucht van de appelazijn, wanneer deze opdroogt vervliegt deze weer. Wij rennen vast naar de winkel om dit natuurlijke schoonmaakproduct te testen.

1. Je tapijt schoonmaken met appelazijn

Die vieze vlekken in je tapijt zijn verleden tijd nu je je fles appelazijn in de aanslag hebt. Door een beetje zout en de azijn door elkaar te mengen, maak je een pasta. Deze gebruik je om de vlek in te wrijven. Laat het goedje twintig minuten zitten en spoel het dan uit.

Dankzij het natuurlijke zuur, trekt de appelazijn diep in en is die vlek zo weg.

Dit kan je allemaal schoonmaken met zout (ja, gewoon met keukenzout)

2. Gooi je schoenpoets maar weg, een beetje appelazijn is een prima vervanger

Zien je schoenen er afgetrapt en oud uit? Je kunt niet alleen leren schoenen, maar ook schoenen die gemaakt zijn van een kwetsbaar materiaal oppoetsen met appelazijn. Pak een doekje, maak deze vochtig met de azijn en wrijf vervolgens een paar minuten voorzichtig over de schoenen. Klaar is Kees.

Wie een nóg mooier resultaat wenst voor zijn leren schoenen, kan een beetje olijfolie met de azijn mengen en de schoenen zullen er in binnen no-time weer uitzien als nieuw.

3. Ook is het een goede ontkalker

Het ontkalken van je kranen en bad is vaak een ellendig werkje met agressieve schoonmaakproducten. Gelukkig is appelazijn ook krachtig genoeg om deze te vervangen, lezen we op appelazijn.eu.

Giet een beetje azijn over in een plantenspuit. Vervolgens spuit je de azijn zo op de kranen en andere oppervlakken die je weer wil laten stralen. Niet meteen afspoelen, de azijn heeft een half uur nodig om zijn werk te doen. Daarna veeg je het af met een spons en spoel je het oppervlak nog even schoon.

4. Bestrijd vieze luchtjes met een kommetje appelazijn

Appelazijn bestrijdt vieze luchtjes, handig om stinkende geuren je huis uit te krijgen. Giet appelazijn over in een plantenspuit en verspreid de azijn in de ruimtes waar de vieze luchtjes hangen.

Heb je een plek waar vaker vieze luchtjes hangen? Zet daar een bakje met appelazijn neer. Ook in je koelkast kan appelazijn de geur neutraliseren.

> De vieze lucht uit je vaatwasser krijgen doe je overigens zo.

5. Vervang je gewone allesreiniger

Appelazijn heeft antibacteriële en antiseptische bestanddelen. Daardoor is het een perfecte vervanger voor de allesreiniger die bij je schoonmaakmiddelen ligt. Bacteriën, viezigheid en stof op verschillende oppervlakken kun je aanpakken met het keukenproduct.

Dat doe je zo: vul een plantenspuit voor de helft met water en een kwart appelazijn en meng deze. Het mengsel kun je gewoon gebruiken als een normale allesreiniger.

Werkt het niet om aangekoekte viezigheid schoon te krijgen? Laat je nieuwe natuurlijke allesreiniger eerst even intrekken, een minuutje of tien. Je kunt ook proberen om pure appelazijn te gebruiken.

Tips: 37 tips over schoonmaken waardoor jouw huis vanaf nu brandschoon is

6. Laat je vaat glanzen

Sommige mensen gebruiken appelazijn in plaats van een afwasmiddel. De bacteriën op je vaat gaan dood en je glazen zullen mooi glanzen.

Je kan appelazijn gebruiken wanneer je met de hand afwast, dan gooi je simpelweg gewoon een scheutje in het afwaswater. Wil je de azijn gebruiken in de vaatwasser, zet het er dan in een kopje in.

7. Ook ramen gaan stralen van appelazijn

Niet alleen je vaat, ook de ramen kunnen weer gaan stralen van appelazijn. Meng één deel azijn en één deel water om een natuurlijk schoonmaakmiddel voor de ramen te maken. De ramen zullen hun glans terugkrijgen. Ramen streeploos schoon krijgen doe je overigens zo.

Meer wondermiddelen om schoon te maken ontdekken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

AppelazijnaHealthylifeGezonder Leven

Reageer op artikel:
Schoonmaken met appelazijn: 7x hoe je dit wondermiddel gebruikt
Sluiten