Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Wooninspiratie 6 jan 2019

Schoonmaken met ammonia: alles wat je moet weten over ammonia

Tussen de schoonmaakmiddelen is vaak een fles ammonia te vinden. Het is goedkoop en altijd makkelijk om in huis te hebben. Maar wat is ammonia precies? Wat maak je nou écht goed schoon met ammonia? Gebruik je het puur of verdund? En kan je het mixen met andere schoonmaakmiddelen? Wij zochten het voor je uit.

First things first: wat is ammonia?

Ammonia is een schoonmaakmiddel met een penetrante geur. Het is een agressief schoonmaakmiddel, maar werkt wel goed om een oppervlak vetvrij te maken. Daarom wordt het in de schoonmaakwereld vaak gebruikt.

Zelf ammonia gebruiken? Dat kan, maar zorg er altijd voor dat je ammonia NIET MENGT met andere schoonmaakmiddelen. Schoonmaakmiddelen mixen kan gevaarlijk zijn. Met het mixen van ammonia en bleek komen er chloraminedampen vrij, die bij inademing ademhalingsproblemen en brandwonden in de keel kunnen veroorzaken. Doe de dop van de fles bijvoorbeeld er ook altijd meteen weer op.

Het is ook belangrijk om ammonia ALTIJD verdund te gebruiken. Een goede verhouding is 1/5 ammonia met 4/5 water. Je kunt de penetrante geur eventueel neutraliseren met koud water, citroensap of azijn.

De keuken schoonmaken met ammonia

Er zijn een aantal dingen in de keuken die je gemakkelijk kunt schoonmaken met ammonia. Het is echter wel belangrijk dat je altijd goed doorlucht: zet een raam goed open, of verplaats je schoonmaakwerk naar buiten. De damp van ammonia is namelijk echt niet prettig (en buiten dat nog giftig ook).

De oven schoonmaken met ammonia

Last van een vieze, vette oven? De oven schoonmaken met ammonia gaat makkelijk door een schaaltje te vullen met een beetje ammonia en de oven op de laagste stand even aan te zetten. Door de dampen van de ammonia zijn die vieze, vette etensresten ineens heel gemakkelijk te verwijderen. Maar nogmaals, kijk wel uit met die dampen en zet de ramen altijd open als je met ammonia aan de slag gaat.

De gaspitten schoonmaken met ammonia

Wist je dat je de gaspitten van je fornuis ook gemakkelijk schoon kunt maken met een beetje ammonia? Doe de pitten in een schaaltje met ammoniak in een gesloten zak. Laat dit ongeveer een nachtje intrekken. Je kunt dit het beste buiten doen, uiteraard weer vanwege de geur.

Vette pannen schoonmaken

Zijn je pannen vet, en krijg je ze niet meer schoon? Zet je pannen dan in een vuilniszak met een laagje ammonia, en laat dit buiten een nachtje staan. De volgende ochtend zal het vuil en vet heel gemakkelijk te verwijderen zijn.

Vlekken verwijderen uit een tapijt

Ammonia is een schoonmaakmiddel dat werkt op veer verschillende vlekken. De meest gebruikelijke vlekken die je met ammonia kunt verwijderen zijn vet, bloed, zweet, jus, saus (zoals mayonaise en tomatensaus), vulpeninkt, slagroom, koffie, thee en fruit. Heb jij een van deze vlekken in bijvoorbeeld een tapijt? Vlekken in een tapijt kan je tackelen met een mengsel van 1/4 ammonia en 3/4 warm water. Dit verwijdert vlekken meteen, lang wrijven is dus niet nodig (en ook niet aan te raden!). Gebruik bij het schoonmaken met ammonia altijd geschikte schoonmaakhandschoenen.

Hoewel ammonia vaak geschikt is voor het verwijderen van vlekken uit een tapijt, is het handig om eerst even te testen of jouw kleed ook geschikt is voor een ammonia-treatment. Doe dit met hulp van een kleine test op een hoekje dat niet in het zicht ligt. Veranderd de kleur of structuur van het tapijt? Dan raden we het af om de vlek met ammonia te behandelen.

Meer lezen over schoonmaken?

Schoonmaken met ammonia
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Schoonmaken met ammonia: alles wat je moet weten over ammonia
Sluiten