Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Wooninspiratie 5 mrt 2019

Tips die het huishouden een stukje leuker maken (ja, dat kan echt)

Het huishouden hoort er nou eenmaal bij of je het leuk vindt of niet. Tenzij je professionele schoonmaakhulp hebt, in elk ander geval moet je er aan geloven. Toch hoeft het huishouden geen rotklus te zijn. Echt waar, deze tips maken het huishouden leuker. Al is het maar een beetje.

We horen je denken: het huishouden leuker maken dat kan toch niet? Maar alleen al door je te focussen op het resultaat kom je een heel eind. Van een schoon huis wordt iedereen toch vrolijk? Dus ja dat betekent dat je moet poetsen, boenen en opruimen, maar dit hoeft helemaal geen kwelling te zijn.

Huishouden plannen

Je kent het vast wel: je besluit om morgen écht tijd vrij te maken voor het huishouden. Vervolgens komt er wat leuks tussen en tja dan is de keuze snel gemaakt. Natuurlijk is een drankje doen met vrienden leuker dan Assepoester spelen, maar wat moet, moet. Hoe langer je het huishouden uitstelt, hoe erger de rommel wordt. De (af)was stapelt zich op, de prullenbak puilt uit en de hoeveelheid stof wordt met de dag erger.

We plannen van alles in ons leven, omdat we er anders niet aan toe komen. Zeker met minder leuke klussen is plannen erg handig en dus ook met het huishouden. Kies een vaste dag en tijdstip voor het schoonmaken van je woning. De zondagochtend bijvoorbeeld, maar het kan elke willekeurige dag zijn. Je kunt er ook voor kiezen om het werk te verdelen. Bijvoorbeeld op zondag de was en op woensdag het toilet.

> 37 tips over schoonmaken waardoor jouw huis vanaf nu brandschoon is

Taken afvinken

Het maken van lijstje is ook erg handig en het werkt motiverend. Altijd fijn om taakjes af te vinken, want dan is er ook een eind in zicht. Aan het begin zal je je zelf er echt toe moeten zetten. Na verloop van tijd wordt het een vaste routine en dat scheelt echt een hoop werk. Belangrijker nog: je huisje is altijd schoon.

Muziek tijdens het schoonmaken

De vloer dweilen wordt een stuk leuker met een fijn deuntje op de achtergrond. Dat geldt eigenlijk voor elk klusje in het huishouden. Van muziek word je vrolijk en dat is wel fijn als je de wc moet poetsen. Zet vooral een up-tempo liedje op voor extra energie en dansend schoonmaken telt ook als een work-out. Win-win!

Multifunctioneel schoonmaakmiddel

Multifunctionele schoonmaakmiddelen zijn lief voor je portemonnee, maar ook erg praktisch. Soda is een goed voorbeeld, want dit goedje is multifunctioneel, goedkoop en duurzaam. Je kunt er echt bijna alles mee schoonmaken. Perfect voor klusje in de woonkamer, keuken en badkamer.

Samen schoonmaken

Als je samenwoont is het wel zo eerlijk om het huishouden te verdelen. Afspraken maken over wie wat doet, voorkomt veel irritaties en het geeft iedereen rust. Het is wel belangrijk dat jullie je houden aan de gemaakte afspraken anders heeft het weinig geen zin. Deze tip gaat niet op als je alleen woont, maar je kunt altijd een (hele lieve) vriendin vragen om te helpen. Vervolgens kan jij haar helpen met haar huishouden, want samen schoonmaken is leuker en sneller.

De juiste instelling is het halve werk, want als je al klagend begint met het huishouden wordt het er niet beter op. Neem desnoods een wijntje, zet muziek op en schoonmaken maar.

Meer tips die het huishouden makkelijker maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tips die het huishouden een stukje leuker maken (ja, dat kan echt)
Sluiten