Tessa Ham
Tessa Ham Wooninspiratie 6 jun 2019

Door deze schoonmaakfouten wordt je huis alleen maar viezer

Er zijn twee groepen mensen op de wereld: mensen die enorm blij worden van een grote schoonmaakbeurt en mensen die liever hun schoen opeten. Toch zijn er schoonmaakfouten die allebei de groepen maken bij het poetsen. Hoeveel kan jij er aanvinken?

Het is goed om van deze schoonmaakfouten op de hoogte te zijn. Alhoewel je denkt dat je lekker bezig bent, maak je je huis alleen maar viezer en kan je weer van voren af aan beginnen… Deze schoonmaakfouten maak je vanaf nu nooit meer:

1. Vaatdoekjes te vaak gebruiken

Ga even zitten, want we zijn een hoop schokkende feitjes over vaatdoekjes te weten gekomen. Na 24 uur kan een vaatdoek volgens Radar meer dan 4 miljard (!) bacteriën bevatten. Je telt er meer bacteriën dan op de tong van een hond én de wc-bril van een openbaar toilet. Als jij – tot nu toe – je vaatdoekjes voor langere tijd gebruikte, dan ben je niet de enige. Gemiddeld wordt een doekje twee weken gebruikt. Grappig feitje: hoger opgeleiden gebruiken zo’n doekje vaak langer dan een maand.

Dat wordt een enorme voorraad aan vaatdoekjes in huis halen dus. Je kan namelijk ook niet hetzelfde doekje gebruiken voor het hele huis – dan spreidt je het vuil van het vorige oppervlak naar alle anderen oppervlakken die je daarna ‘schoonmaakt’.

2. Elke ochtend je bed opmaken

Denk je goed bezig te zijn door elke ochtend je bed op te maken, sluit je in werkelijkheid een hoop bacteriën en huisstofmijt in. Dat wil je niet, want in een broeierige omgeving vermenigvuldigen zij zich veel sneller. De oplossing? Je dekbed open op bed laten liggen.

3. Je stofzuiger vergeten schoon te maken

Iets dat veel mensen vergeten, maar desalniettemin een belangrijk klusje: het schoonmaken van het filter van de stofzuiger. Als je dit nooit doet, begint je stofzuiger het op een gegeven moment te begeven. Maar dat niet alleen, al dat vuil wordt weer terug in huis geblazen, waardoor je wel bezig kan blijven…

4. Keukengerei in de vaatwasser doen

Als je een vaatwasser in huis hebt, is de verleiding groot om daar keukengerei als een knoflookpers en kaasrasp in te doen als je ze hebt gebruikt. Helaas worden deze helemaal niet schoon in een vaatwasser. Door de kleine gaatjes blijven er waarschijnlijk etensresten achter, waardoor je keukengerei kan beschimmelen. Volgende keer toch maar de mouwen opstropen voor een poetsbeurt met de hand?

5. Toiletborstel meteen terugzetten

Zet jij de toiletborstel na een poetsbeurt weer direct in de houder terug? Je raadt het al: dit is één van de schoonmaakfouten. De bacteriën uit het toilet verspreiden zich dan namelijk in de houder. Bij de volgende keer dat je de borstel gebruikt, komen die bacteriën en ziektekiemen weer gewoon in het toilet terecht. Voortaan kun je het beste de borstel nog even laten drogen, voordat je ‘m weer terugzet.

Lees ook: Wc schoonmaken: zo maak je snel je toilet schoon (in maximaal 5 minuten)

6. Plumeau of stofdoek gebruiken

We hebben slecht nieuws voor je als jij je elke week uitslooft met een plumeau of stofdoek. Je denkt je huis te ontdoen van stof, maar in werkelijkheid verplaats je het stof alleen maar. Met een stofdoek is dit hetzelfde verhaal. Wat je dan wel moet gebruiken? Een microvezeldoekje is je beste vriend als het op stof aankomt.

7. Te veel schoonmiddel gebruiken

Een flinke hoeveelheid schoonmiddel gebruiken bij het schoonmaken zorgt voor een frisser huis. Toch? Nope, behalve dat het wel lekker ruikt, kan dit ervoor zorgen dat de oppervlakken juist plakkeriger worden. Spuit het schoonmaakmiddel om die reden ook altijd eerst op een doekje en niet op het oppervlak dat je schoon wil hebben. En eh, nooit schoonmaakmiddelen mixen.

Meer schoonmaaktips voor een fris huis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Door deze schoonmaakfouten wordt je huis alleen maar viezer
Sluiten