Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Tips 17 jun 2020

Oei: deze veelvoorkomende schoonmaakfouten kan je beter voorkomen

Na de Netflix serie van Marie Kondo nog een keer gezien te hebben gezien (quarantaine made us do it) weten we het zeker: schoonmaken en opruimen staat weer op de to do lijst. Dat hoeft niet meteen volgens de KonMari-methode, maar het liefste wel zo effectief mogelijk. Schoonmaakfouten zijn vanaf nu verleden tijd.

Maar wist je ook dat er tijdens het schoonmaken heel veel fouten gemaakt worden? Fouten waardoor het schoonmaken onbedoeld nog langer duurt. Wij brengen je ervan op de hoogte, zodat jij deze veelgemaakte fouten niet meer maakt.

Voorkom deze fouten tijdens het schoonmaken

1. De wasmachine niet (goed) schoonmaken

Wist je dat er na het wassen altijd vieze resten achterblijven in de wasmachine? Denk aan zeepresten, maar ook huidschilfers en haren. Kattenharen, mensenharen… Daar wil je jouw was niet in wassen, toch? Door al die vieze dingen bij elkaar ontstaat vetluis. Dat is een vette smurrie (een ander woord hebben we hier echt niet voor) waardoor je wasmachine kan gaan stinken.

De oplossing: laat je wasmachine 1 x per maand vrijwel leeg draaien. Doe er bijvoorbeeld alleen een (oude) handdoek in. Draai een kort programma op een hoge temperatuur om jouw wasmachine weer helemaal als nieuw te krijgen. Ook een aanrader: een kort programma op 90 graden met een half kopje soda of een flinke scheut natuurazijn. Binnen een handomdraai is jouw wasmachine weer als nieuw.

Meer tips voor een stinkende wasmachine lees je in dit artikel: Stinkende wasmachine? Zo krijg je ‘m weer fris en fruitig.

2. De vriezer ontdooien

Hoe vaak laat jij jouw vriezer ontdooien, en maak je ‘m helemaal schoon? Hoewel bacteriën niet veel kans maken in een koude omgeving, is het wel zo hygiënisch om je vriezer af en toe uit te ruimen en schoon te maken.

Hoe? Eet je vriezer leeg (dat is het leukste gedeelte, niet?), trek de stekker uit het stopcontact en laat de vriezer een nachtje staan. Maak een ontdooide vriezer schoon met een sopje van schoonmaakazijn en water.

3. Op tijd de stofzuigerzak vervangen

Hands up als je de stofzuigerzak altijd pas vervangt als ‘ie eigenlijk al op knappen staat… Wij zijn in elk geval hartstikke guilty. Je kunt de stofzuigerzak juist veel beter vervangen als hij pas voor 2/3e vol zit. Als hij nóg voller komt, neemt de zuigkracht namelijk af. En dat is niet lekker, want dat ben je alleen nog maar langer bezig met stofzuigen.

4. Stoffen met een natte doek

Het is zo verleidelijk: stoffen met een nat doekje. Het is toch fijn om met een nat doekje over een stoffig oppervlak te gaan, en meteen te zien hoeveel stof je wegveegt. Score, tot nooit meer ziens!

Niet dus. Doordat je schoonmaakt met een nat doekje, worden stofdeeltjes weer extra snel aangetrokken. Op een nat oppervlak blijft stof namelijk veel beter liggen. Wat je beter wél kunt doen, is het gebruiken van een droge doek of plumeau. Daarna stofzuigen, en je huis is helemaal fris.

5. Ramen zemen als het zonnig is

Bij het zien van de eerste zonnestralen gaat het bij ons altijd kriebelen om de ramen te zemen. Naar buiten kijken met het lentezonnetje door vieze ramen is immers niets. Het enige probleem: als je ramen wast wanneer de zon schijnt, droogt het water met schoonmaakmiddel extra snel op.

Het resultaat: lelijke strepen en vlekken op de ruiten. En ja, dat wilde we dus juist níét. Wacht liever tot het een iets bewolktere dag is, zodat de ramen streeploos op kunnen drogen.

Meer lezen over schoonmaken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oei: deze veelvoorkomende schoonmaakfouten kan je beter voorkomen
Sluiten