Maud van Dijck
Maud van Dijck Planten en bloemen 29 dec 2021

Maak deze fout niet tijdens het schoonmaken van je kamerplanten

Zien de bladeren van je kamerplanten er dof uit? Of ligt er voor je het door hebt een laagje stof over? Dan is het tijd om de bladeren van je plant even te gaan schoonmaken. En gelukkig hebben wij wat manieren voor hoe je dat het beste doet (en ook één tip voor hoe niet!).

Zelfs als de zon niet schijnt zal je kamerplant straks wel in huis shinen.

De bladeren van je plant schoonmaken: 4 manieren

Bladglans? Nee, dankje!

We noemen maar eerst de manier waarop het niet moet: met bladglans. Bladglans doet namelijk al snel meer kwaad dan goed. Zo nu en dan een laagje bladglans is niet erg, maar regelmatig gebruik is slecht. Je verruilt namelijk de laag stof die zich vormt voor een laag bladglans. En door deze laag ademen de bladeren van je planten veel slechter dan door een dun laagje stof.

Daarnaast is het goed om te weten dat bladglans je planten soms een neppe look geeft. Het is jammer als je welverzorgde echte planten voor fakes worden aangezien.

Vermijd dus liever bladglans zoveel mogelijk en ga voor een van de opties hieronder:

Zo maak je jouw kamerplanten wél goed schoon

Kies hieronder welke manier het fijnst is voor het schoonmaken van de bladeren van je plant(en) en welke ook echt nodig is. Nummer twee van deze lijst is over het algemeen de makkelijkste optie om je planten er fris en fruitig in huis bij te hebben staan.

1. Verwijder bladglans met azijn en water: had je al bladglans gebruikt of denk je dat iemand anders laatst bladglans op je planten heeft gespoten? Mix dan een beetje wit azijn met water en doe daarmee de bladeren van je plant schoonmaken.

2. Een vochtig doekje met alleen water: dep de bladeren van je plant schoon met een vochtig doekje. Zo haal je stof en vuil gemakkelijk weg zonder veel moeite en ademen de bladeren op zijn best.

3.Geef je planten een douchebeurt: een efficiënte manier als je meteen alle planten wilt opfrissen. Zet ze samen onder de douche en gooi de kraan open. Of zet ze een keertje buiten in de regen voor een douche in de natuur. Een douchebeurt is soms ook net de verzorging die een plant wel kan gebruiken.

4. Afwasmiddel en water: in het geval dat een plant last heeft van ongedierte dan wil je wat afwasmiddel en water gebruiken om je plant te verfrissen en van de beestjes te ontdoen. Vooral bladluizen bestrijd je gemakkelijk met afwasmiddel.

Waarom het zo belangrijk is om stof op planten weg te halen (en zo doe je dat)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment Therapy

Reageer op artikel:
Maak deze fout niet tijdens het schoonmaken van je kamerplanten
Sluiten