Jaime Andreas
Jaime Andreas Lifestyle 4 feb 2020

Ben je een adrenaline junkie? Tijd om je huis schoon te maken

Het schoonmaken van je huis lijkt misschien niet de meest spannende taak om je dag mee te vullen, maar niets is minder waar. Als je eenmaal lekker bezig bent met schoonmaken kan je zomaar eens een adrenaline kick krijgen. Zo eentje die je ook krijgt tijdens het kijken van een horrorfilm of na het doen van een heftige training in de sportschool.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Nog niet overtuigd? We hebben het voor je uitgezocht.

Hoe schoonmaken voor een adrenaline kick zorgt

Dit komt naar voren door een onderzoek uitgevoerd door schoonmaakmerk Mr.Clean en marktonderzoeker Ipsos. In totaal deden 62 mensen tussen de 25 en 45 jaar mee aan dit onderzoek, genaamd ‘The Joy of Cleaning’. De mensen die meededen hadden wel al een neutrale of positieve houding naar schoonmaken, dus voor schoonmaak-haters is dit onderzoek wellicht minder interessant.

> Lees ook: Does it spark joy? Dit leerde ik van ‘Tidying Up with Marie Kondo’ op Netflix

Voor het onderzoek moesten de testpersonen een aantal vragen beantwoorden, vervolgens wat schoonmaaktaken uitvoeren en daarna weer vragen beantwoorden. Tijdens de studie werd er gekeken naar hartslag en hoeveelheid zweet.

Beide reageerden in de tweede ronde zoals ze zouden doen tijdens een adrenaline kick, en veranderden door enthousiasme en opwinding.

> Lees ook: Esther is een eersteklas schoonmaakfanaat

Schoonmaken is leuk!

Maar dat is niet alles! Niet alleen zorgt schoonmaken voor een adrenaline kick, alle testpersonen van het onderzoek reageerden naderhand erg positief. Na afloop voelden ze zich allemaal rustiger en in controle over hun omgeving.

Een aantal testpersonen reageerde dat ze zich na het schoonmaken minder nerveus en geïrriteerd voelden. Bovendien raakten ze geïnspireerd en voelden ze zich trots. 82% van de testpersonen vond het leuk om hun schoonmaakwerkt flink te bewonderen. 81% voelde zelfs een intens gevoel van voldoening.

Een win-win situatie

Dus het schoonmaken van je huis resulteert niet alleen in het hebben van een schoner en netter huis. Het is dus ook nog eens lekker voor jezelf! Rust, trots en inspiratie. Een win-winsituatie.

Schoonmaakkriebels gekregen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment Therapy

Reageer op artikel:
Ben je een adrenaline junkie? Tijd om je huis schoon te maken
Sluiten