Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Tips 21 feb 2019

Deze handige schoonmaaktips van experts moet je uitproberen

Schoonmaken is een taak waar je misschien niet elke dag zin in hebt, maar zodra je eenmaal bent begonnen is vaak het hek van de dam. Althans, als ik voor mezelf mag spreken. Ik heb een haat/liefde-verhouding met schoonmaken en doe het liefst niks, totdat ik eenmaal een doekje in wat zeepsop leg – ineens ben ik niet meer te stoppen.

Deze handige schoonmaaktips komen van professionele schoonmaaksters en maken jouw huishoudelijke klusjes een stuk dragelijker, sneller of gewoonweg makkelijker. Die voorjaarsschoonmaak wordt een eitje zo, trust me.

Schoonmaken in het algemeen

Ga je schoonmaken? Zorg dan voor een soort ‘systeem’ in je handelingen. Werk van links naar rechts en van boven naar beneden. Dit werkt vooral goed in de wat meer ‘lastige’ ruimtes, zoals de keuken en badkamer, omdat het ervoor zorgt dat je niets mist.

Gebruik microvezeldoekjes in plaats van papieren doekjes. Ten eerste werken ze veel beter en ten tweede bespaar je er heel wat geld mee.

Stofzuig altijd als laatste. Tijdens het schoonmaken van een ruimte komt er vaak nog wat stof uit hoekjes en gaatjes, wat weer op de vloer terechtkomt. Als je alles hebt afgestoft en schoongemaakt, kun je als laatste eindigen met stofzuigen.

Ga je schoonmaken? Maak dan deze veelvoorkomende fouten vooral niet

Schoonmaakmiddelen

Koop geen schoonmaakmiddelen, maar ga aan de slag met een zelfgemaakte schoonmaakspray. Maak een mix van veelal water, wat azijn en een beetje zeep om de azijngeur tegen te gaan.

Bijna alles kun je schoonmaker met azijn, bleekmiddel, ammonia, baking soda, soda en hout schoonmaker. Ook handig: dit kun je allemaal schoonmaken met citroen. Je hoeft echt niet altijd chemische middelen te kopen. De natuur doet zijn werk wel!

Schoonmaaktips voor de keuken

Voor het schoonmaken van de (altijd vieze) magnetron: vul een kommetje die in de magnetron mag voor de helft met water en wat citroensap. Zet de magnetron op de hoogste stand voor 10 minuten. Laat de kom even afkoelen en haal ‘m uit de magnetron. De stoom zorgt ervoor dat al het vuil loskomt. Pak vervolgens een spons of doekje en veeg alles schoon.

Handig voor als je hardnekkige vuile plekjes hebt op bijvoorbeeld je vaten, glazen douchedeuren of je kookplaat. Pak een glaskrabber en begin met krabben. Het vuil is zo weg!

Oven schoonmaken: 4 gouden tips voor een blinkend schone oven

Schoonmaken van de vloer

Gekke geurtjes in het tapijt? Mix wat water met isopropyl alcohol en spray het op het oppervlak. In laten trekken, wegvegen en schoon!

8 x schoonmaken met cola: meer dan alleen een drankje

Schoonmaaktips voor de badkamer

Zorg ervoor dat er altijd een ramenwisser in je doucheruimte ligt. Na elke douchebeurt pak je de wisser en maak je alles even netjes. Als je dan de douche in z’n geheel schoon gaat maken, kost dat karwei meer dan de helft van de tijd.

Leg een schoonmaakspray in de douche en spray de muren of het douchegordijn na elke douchebeurt in. Dit zorgt ervoor dat er geen schimmels ontstaan en verlengt de levensduur van je douchegordijn.

Je doucheputje schoonmaken, hoe pak je dat aan?

Dé schoonmaaktip der schoonmaaktips

De allerlaatste tip die we voor je hebben is misschien wel dé tip der schoonmaaktips. Hou je vast, komt ‘ie hoor: maak schoon tussen alle bedrijven door. Doe het dagelijks voor bijvoorbeeld 10 minuutjes. Raap rondslingerende spullen op en pak een doekje om wat oppervlaktes schoon te maken. Als je dit dagelijks even doet, maak je schoonmaken meer behapbaar en kijk je er minder tegenop.

Meer lezen over schoonmaken?

Bron: Domino

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze handige schoonmaaktips van experts moet je uitproberen
Sluiten