Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Wooninspiratie 13 jan 2022

25 snelle, handige schoonmaaktips voor een fris huis

Wie heeft er tegenwoordig nog tijd en zin om net als oma centimeter voor centimeter het huis te schrobben? Daarom geven wij je 25 handige huishoud- en schoonmaaktips. Wist je dat je met olijfolie binnen no time vlekken van roestvrij staal krijgt en waarom zou je de douche eigenlijk niet schoonmaken terwijl je eronder staat?

Met deze schoonmaaktips is je huis zo weer fris en fruitig.

25 vlugge schoonmaaktips

Tip 1: Kreukvrije was

Haal de was meteen uit de machine en hang de kleding op hangertjes of leg ze languit te drogen. Op die manier krijg je geen kreukels en hoef je niet meer te strijken.

Tip 2: Wegwerpdoekjes

Maak volop gebruik van wegwerpdoekjes. Je hebt ze voor het toilet, de keuken, badkamer en voor meubels. Zonder enige moeite veeg je zo de viezigheid van de kinderstoel en het stof van de tafel.

Tip 3: Vette vingers

Met kleine kinderen heb je vaak last van vette vingers. Om deze weg te halen doe je allesreiniger in een spuitflacon. Loop de vette vingers na met een doekje en je flacon, dan is alles zo weer schoon.

Tip 4: Vlekken op de bank

Kinderen knoeien nogal eens op de bank. Het wondermiddel? Ossengalzeep doet wonderen voor alle vlekken op de bank: melk, poep, groente/fruit. Zelfs chocolade gaat vaak uit de bank met ossengalzeep. Je kunt ossengalzeep kopen bij de drogist.

Tip 5: Frisse geur

De stofzuiger geeft vaak een muffe geur af. Dit verhelp je heel makkelijk door voor je gaat stofzuigen even een beetje waspoeder op te zuigen. De frisse geur wordt vervolgens door heel je huis verspreid.

Tip 6: Streeploze vloer

In plaats van de laminaatvloer schoon te maken met allesreiniger, kun je dit ook doen met verdunde ammoniak. De geur is iets minder fris, maar je vloer wordt verzekerd streeploos schoon.

Tip 7: Gaspitten

De gaspitten worden vaak slecht schoon bij de normale schoonmaakbeurt van het fornuis. Een goed alternatief voor de gaspitten is het gebruiken van ‘brillo’ sponsjes. Heel voorzichtig wrijven en gegarandeerd dat ze daarna weer volop zullen glimmen.

Let’s clean: de keuken schoonmaken doe je met deze TikTok-hacks

Tip 8: Vriezer ontdooien

Het ontdooien van de vriezer is altijd een flinke klus. Om het ontdooiproces te versnellen kun je er een föhn voor houden. Zorg wel dat je vriezer al tien minuten uitstaat en zet je föhn niet op de heetste stand. Binnen een half uurtje is het klusje geklaard.

Tip 9: RVS oppervlakken

Alles aanraken, dat doen kleine kinderen het liefst. Roestvrijstalen oppervlakken zijn dan ook vaak bezaaid met vingerafdrukken en vlekken. Deze krijg je moeiteloos weg door een beetje olijfolie op een keukenpapiertje te doen. Zachtjes rondjes wrijven en er zal geen vlekje meer te bekennen zijn.

Tip 10: Vies kleed

Heb jij ook vaak last van een vies kleed? Leg je kleed in de winter een kwartiertje op zijn kop in verse sneeuw. Als je het er weer af haalt, is je kleed smetteloos schoon en de sneeuw zwart. Echt waar, deze schoonmaaktip is geen fabel.

Tip 11: Rommel

Ruim de rommel die je maakt zoveel mogelijk gelijk op. Op die manier blijft een enorme rommelboel uit en voorkom je dat je ’s avonds bijvoorbeeld hele hopen speelgoed moet trotseren.

Tip 12: Kalk in de badkamer

Heb je last van een douchecel of douchewand waar de kalk niet meer vanaf is te krijgen? Smeer het oppervlak in met glansspoelmiddel en laat dit tien minuten intrekken. Even afspoelen en je bent van alle kalk verlost.

37 tips over schoonmaken waardoor jouw huis vanaf nu brandschoon is

Tip 13: Kruimelzuiger

Meer een aanrader dan een schoonmaaktip: schaf een kruimelzuiger aan. Zo hoef je niet bij het minste of geringste de hele stofzuiger uit z’n schuilplaats te halen. Hij is ook goed te gebruiken om de treden van de trap schoon te zuigen. Geen budget om een kruimelzuiger aan te schaffen? Gebruik een handbezem met lange steel voor kleine knoeipartijen.

Tip 14: Verschillende wasmanden

Sorteer je vuile was makkelijk door verschillende wasmanden aan te schaffen. Zo heb je bijvoorbeeld voor elke temperatuur en kleur een andere wasmand. Zo gooi je met het grootste gemak een was in de wasmachine.

Tip 15: Administratie

Zorg voor een goede administratie van je post. Met verschillende ladebakjes kun je meteen je post sorteren als je het binnen krijgt. Zo kan je het daarna makkelijk en snel opbergen in de goede map.

Tip 16: Frisse was

Ruikt je wasmachine niet zo fris? Het ontkalken van de wasmachine helpt vaak tegen die geur. Doe een scheut (schoonmaak)azijn in het wasmiddelbakje en laat de wasmachine dan leeg op negentig graden draaien.

Tip 17: Frituurpan

We hebben de perfecte schoonmaaktip om een frituurpan zonder uitneembare binnenpan goed schoon te krijgen. Haal het vet eruit, veeg de pan schoon met keukenpapier en doe er water met een vaatwastablet in. Stekker in het stopcontact en een kwartier op honderd graden aan laten staan. Daarna de pan nog even afspoelen en hij is weer zo goed als nieuw.

Tip 18: Uiengeur

Na het snijden van een ui, ruiken je handen er vaak de volgende dag nog naar. Dat is natuurlijk niet lekker. Je kunt dit voorkomen door wat zout op je handen te doen na het snijden en ze daarmee te ‘wassen’. Afspoelen onder de kraan en je hebt geen last van uiengeur. Of doe rubberen handschoenen aan.

Tip 19: Gordijnen wassen

Je gordijnen wassen is een hele klus, want niemand heeft zin om telkens al die haakjes eraf halen. Maar je kunt ze ook gewoon laten zitten. Stop ze bij elkaar in een washand of sok met een elastiekje eromheen en je kunt je gordijn daarna weer meteen ophangen.

Tip 20: Vieze oven

Is jouw oven vies en zitten er etensresten vastgekoekt? Smeer de oven dan in met groene zeep, leg een stuk aluminiumfolie op het rooster en daarop een doek met een flinke scheut ammoniak. Na een nachtje slapen veeg je moeiteloos het vet en de viezigheid van je oven af.

Oven schoonmaken: 4 gouden tips voor een blinkend schone oven

Tip 21: Theeaanslag

Theeaanslag in glazen en thermoskannen is moeilijk schoon te krijgen. Gebruik je water en zout dan zijn je glazen snel weer schoon. De thermoskan kun je even schudden met het water en zout. Voor glazen is een schuursponsje handig.

Tip 22: Microvezeldoekjes

Bij het gebruik van microvezeldoekjes heb je geen schoonmaakmiddelen nodig. Ze zijn ideaal om je ramen weer glanzend schoon te krijgen. Geen gedoe met emmers én geen strepen op je raam.

Tip 23: Voegen

De voegen tussen tegels krijg je perfect schoon door een mengsel te maken van bleek en soda. Smeer hier de vloer of muur mee in en laat het een kwartier intrekken. Daarna afspoelen met water en alles is weer schoon, zonder dat je op je knieën met een tandenborstel hoeft te klunzen.

Tip 24: Luxaflex

Luxaflex zijn vaak moeilijk schoon te krijgen, vooral rookaanslag is snel zichtbaar. Wil je de luxaflex weer helemaal schoon en fris krijgen? Leg het dan in een bad met Biotex groen en na een half uurtje kun je ze afspoelen met lauw warm water. Lamellen krijg je makkelijk schoon door aan allebei je handen natte washandjes te doen en elke lamel van boven naar beneden langs te gaan.

Tip 25: Kalkrand in de wc

Een kalkrand in de wc-pot komt vaak voor. Gelukkig zijn er verschillende handige schoonmaaktips voor. Bijvoorbeeld een vaatwastablet in de wc-pot leggen en deze een nachtje in laten werken of elke avond een scheutje azijn doorspoelen. De laatste tip geeft na een paar dagen resultaat.

Dit artikel verscheen eerder op Mamaenzo.

Let’s clean: de keuken schoonmaken doe je met deze TikTok-hacks

schoonmaaktips
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
25 snelle, handige schoonmaaktips voor een fris huis
Sluiten