Jaime Andreas
Jaime Andreas Tips 8 mei 2020

Studenten opgelet! Zo creëer je een schoonmaakschema waar iedereen tevreden mee is

Als student heb ik zelf ervaren hoe lastig het is om je aan het schoonmaakschema van je studentenhuis te houden, helemaal eentje waar je niet tevreden mee bent. Het is soms lastig met je huisgenoten te beslissen wie welke klusjes doet, maar tegelijkertijd erger je je er ook aan wanneer het huis niet schoon is.

Het is dus van belang een schoonmaakschema te maken waar iedereen in het huis tevreden mee is en dat is echt niet zo moeilijk als je misschien denkt.

Zo creëer je een fijn schoonmaakschema

Praat met elkaar

Dit ligt misschien voor de hand, maar praat eerst met elkaar voordat iemand een schoonmaakschema maakt. Misschien kom je er zo wel achter dat Jan het helemaal niet erg vind om het vuilnis weg te brengen of kom je erachter dat Teresa een blessure heeft aan haar rug en daarom nooit stofzuigt wanneer ze dat wel moet doen. Je lost al veel op door het met elkaar te bespreken.

> Lees ook: Schoonmaakkriebels? Maak schoon met dé grote lenteschoonmaak lijst

Verschillende manieren van schoonmaken

Natuurlijk kun je iedereen een eigen taak in huis geven, maar je kunt ieder ook een ruimte geven om schoon te maken. Zo ging dat bij mij toen ik op kamers zat en dat werkte prima. Door af en toe de ruimtes te rouleren, doe je ook niet telkens dezelfde vervelende klusjes.

Houd elkaar verantwoordelijk

Het lastigste van ieder schoonmaakschema, is om je eraan te houden. Elkaar verantwoordelijk houden is dus heel belangrijk, want niemand wil een vies huis. Hang in een gezamenlijke ruimte een lijst met namen en schoonmaaktaken op zodat mensen die kunnen afstrepen zodra ze gedaan zijn. Is iets aan het einde van de week niet afgestreept? Vraag er dan naar.

Grote schoonmaak

Zijn er grote schoonmaakklussen die niet iedere week gedaan hoeven worden? Trommel eens per maand je huisgenoten bij elkaar om die grotere klussen aan te pakken. Denk aan het lappen van de ramen, het dweilen van de vloer en het uitzoeken van gezamenlijke kasten. Na afloop hebben jullie niet alleen een schoon huis, maar ook een hechtere band.

Specifieke schoonmaaktips nodig?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Studenten opgelet! Zo creëer je een schoonmaakschema waar iedereen tevreden mee is
Sluiten