Dit is hét ideale schoonmaakrooster voor een studentenhuis

Oké, let’s be real: als je gaat genieten van je studententijd, heb je echt wel andere dingen om je mee bezig te houden dan schoonmaken. Feestjes en bier, bijvoorbeeld. Of slapen. En heel af en toe misschien studeren. Maar het is tóch ook wel prettig als je tussendoor ook nog af en toe onder een douche kunt staan waar niet langzaam schimmel in groeit. Kortom: tijd voor een schoonmaakrooster voor je studentenhuis.

En geen zorgen: als je eenmaal in het ritme zit en je huisgenoten een beetje meewerken, is het helemaal niet zo moeilijk om een schoon huis te behouden.

Schoonmaakrooster studentenhuis: de taken

Welke taken er op het schoonmaakrooster kunnen of moeten, is natuurlijk afhankelijk van hoeveel gemeenschappelijke ruimtes er zijn, en ook hoeveel huisgenoten om de taken mee te delen. Vaak moet je in ieder geval hierop letten:

  • Wc’s schoonmaken: dweilen, wc’s en wasbakje schoonmaken, papier aanvullen
  • Douches: dweilen, muren schoonmaken, haren uit het putje halen
  • Keuken: aanrecht schoonmaken, vaat- en theedoeken wassen, eventueel afwassen
  • Woonkamer: opruimen, stofzuigen en dweilen
  • Afval (inclusief karton en plastic) wegbrengen
  • Glas wegbrengen of inleveren voor statiegeld
  • Washok opruimen en dweilen
  • Eventuele huisdieren eten geven en hok schoonmaken

Maak een tabel waarbij je de rijen gebruikt voor de weken, de kolommen voor al je huisgenoten en de hokjes zelf voor de taken. Zo ga je in ieder geval te werk als je een roulerend rooster hebt, zodat je de taken steeds een persoon door kunt schuiven.

Natuurlijk kun je ook afspreken om vaste taken te maken, maar dat kan alleen als iedereen ongeveer even veel (of weinig) schoonmaakt en je dus niet een brandschone keuken, maar een extreem vieze woonkamer hebt.

Wekelijkse vs. dagelijkse taken

Het meest voor de hand liggende is om elke week schoon te maken – oké, als de wc door veel mensen gebruikt wordt, zou vaker schoonmaken idealer zijn, maar who are we kidding? Een wekelijks schoonmaakrooster is overzichtelijk, alleen moet je misschien wel afspraken maken over taken die wél vaker gedaan moeten worden.

Zo kan iemand bijvoorbeeld een week lang verantwoordelijk zijn voor afval wegbrengen, of meerdere keren per week de kattenbak schoonmaken.

Afspraken maken over het schoonmaakrooster in je studentenhuis

Tot slot is het handig afspraken te maken over het handhaven van het rooster. Wanneer is de wekelijkse deadline, en wat gebeurt er als iemand niet schoonmaakt? Je kunt bijvoorbeeld een boete opleggen als iemand zijn taak niet doet, of zelfs al als hij of zij een dag te laat is. Of turf de keren dat iemand het te laat doet en laat diegene bij drie streepjes koken.

Want ja, het studentenleven mag dan leuk zijn, maar schoonmaken hoort er ook bij. Gelukkig ben je met een schoonmaakrooster in je studentenhuis al een heel goede stap in de richting van een leefbare omgeving – en dan mag je zelf bepalen wat je daar precies onder verstaat.

Nog wat extra schoonmaaktips:

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Dit is hét ideale schoonmaakrooster voor een studentenhuis
Sluiten