Jaime Andreas
Jaime Andreas Tips 13 jul 2020

Tijd voor een grote schoonmaak? Dit is alles wat je wilt weten over schoonmaakmiddelen

Er bestaan werkelijk zoveel verschillende schoonmaakmiddelen dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Wat is handig om te gebruiken bij jou in huis? Wat ruikt het lekkerst? En niet geheel onbelangrijk: maakt het goed schoon? Op Roomed schrijven we altijd al een boel over het handig schoonmaken en opruimen van je huis.

Sommige mensen zijn dol op het schoonmaken van hun huis, maar het overgrote deel van de mensen is toch niet echt fan. Aan de slag gaan met een effectief handig middel zorgt ervoor dat je minder tijd hoeft te besteden aan schoonmaken.

Dan kun je daarna lekker doorgaan met leuke dingen zoals het inrichten van je huis. Helaas moet schoonmaken zo nu en dan toch gebeuren. In dit artikel leggen we je alles uit over een aantal verschillende schoonmaakmiddelen en wat je er precies mee kunt doen.

Schoonmaakmiddelen om je hele huis mee schoon te maken

Allesreiniger

Dit schoonmaakmiddel gebruiken we allemaal wel eens. Allesreiniger is een fijn en handig schoonmaakmiddel om vele oppervlakten in huis mee schoon te maken. Het is geschikt voor veel verschillende dingen. Daarnaast is het ook nog eens lekker goedkoop een kun je het kopen in veel verschillende geurtjes.

Afwasmiddel

Je hebt het mis als je denkt dat afwasmiddel puur en alleen geschikt is voor het doen van je afwas. Een sopje met afwasmiddel kan je voor veel dingen gebruiken. Denk hierbij aan het verwijderen van vlekken, de vloeren dweilen, de ramen wassen en eigenlijk nog veel meer.

Wasverzachter

Helaas heeft wasverzachter geen al te best effect op het milieu en daarom gebruiken we het liever niet teveel. Maar heb je toch nog wasverzachter in huis liggen? Dan kun het uitstekend gebruiken voor het schoonmaken van je huis. Het is namelijk een effectief middel voor bijvoorbeeld het streeploos schoonmaken van je ramen in huis.

Desinfecterende middelen

Het is een fabeltje dat desinfecterende middelen beter zijn dan schoonmaken met water en zeep of allesreiniger. Middelen die micro-organismen, zoals bacteriën of schimmels, onschadelijk maken en dat op het etiket vermelden, noemen we officieel desinfecterende middelen. Dit kan handzeep zijn, maar ook handalcohol en verschillende schoonmaakmiddelen.

Je kunt desinfecterende middelen heel goed gebruiken wanneer iemand in huis erg ziek is of iemand een verhoogd risico heeft op infectie, bijvoorbeeld na een operatie. Zorg er wel voor dat je deze middelen altijd veilig gebruikt volgens de aanwijzingen op de verpakking van het product.

Natuurlijke schoonmaakmiddelen

Wist je dat je ook heel goed kunt schoonmaken met natuurlijke schoonmaakmiddelen? Steeds meer mensen laten chemische producten links liggen en gaan liever aan de slag met citroen, azijn of baking soda.

Dit soort middelen kun je prima gebruiken, ruiken vaak erg lekker en kunnen net zo effectief zijn. Zeker als je goed weet hoe je de middelen moet gebruiken en waarvoor je ze gebruikt.

Wat je niet moet doen met schoonmaakmiddelen

Deze middelen zijn er om mee schoon te maken. Er zijn ook een hoop dingen die je absoluut niet moet doen met verschillende schoonmaakmiddelen.

De belangrijkste is toch wel dat je nooit zomaar middelen met elkaar moet mixen als je niet zeker weet of dit mogelijk is. Het mixen van middelen kan namelijk flink schadelijk zijn voor de meubels in je huis, maar ook voor je eigen handen en je gezondheid. Ga hier dus voorzichtig mee om en zoek het van tevoren altijd op.

Ook belangrijk voor het behoud van je meubels en je huis: heeft een oppervlakte een specifieke stof en wil je dit schoonmaken? Zoek dan van tevoren altijd op wat voor schoonmaakmiddelen je hiervoor het beste kunt gebruiken.

Toch zonde als je een verkeerd middel gebruikt en de stof en het meubel daarmee beschadigd. Met dingen als een vintage leren bank of een prachtig natuurstenen aanrecht kun je maar beter voorzichtig zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tijd voor een grote schoonmaak? Dit is alles wat je wilt weten over schoonmaakmiddelen
Sluiten