Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Tips 4 nov 2018

Schoonmaakmiddelen mixen: bij deze 5 mag dat níét (want gevaarlijk!)

De hond die door een virus heel het huis ondergekotst heeft. Een ongedierteplaag die je ontdekt onder de wastafel. Of een ander schoonmaak karwei waar je zware schoonmaakmiddelen voor in wilt schakelen. In sommige situaties is het verleidelijk om zware schoonmaakmiddelen te mixen om alles weer schoon en fris te krijgen, maar doe het niet!

Reinigingsmiddelen zijn op zichzelf alleen al effectief genoeg. Mixen is eigenlijk altijd een slecht idee. Door schoonmaakmiddelen te mixen kun je irritaties veroorzaken op de huid, maar ook aan de ogen, keel, neus en longen. Het mengen van schoonmaakmiddelen kan zelfs zo giftig zijn dat het je zenuwstelsel, lever en nieren kan beschadigen.

Neem het zekere voor het onzekere

Het is verstandig om geen risico te nemen tijdens het schoonmaken. Meng dus in geen enkel geval verschillende schoonmaakmiddelen. De volgende 5 combinatie moet je dan ook altijd vermijden.

Afvoerreiniger met een andere afvoerreiniger mixen

Het is verleidelijk om zo veel mogelijk afvoerreiniger door de gootsteen te spoelen als er een klom vast zit. Let wel op dat je niet verschillende soorten afvoerreinigers na elkaar gebruikt. Een afvoerreiniger is sterk spul en het combineren van verschillende soorten kan chloorgas opwekken. Met als mogelijk gevolg een ware explosie.

Waterstofperoxide en azijn mixen

Je kunt waterstofperoxide en azijn prima achterelkaar gebruiken zonder dat het geen enkel probleem vormt. Toch kun je de twee absoluut niet mengen. Als je de twee middelen mengt, transformeert het in  bijtend zuur. Dit spul is is erg irriterend en kan de huid, ogen, keel, neus en longen beschadigen.

Bleekmiddel en ammoniak mixen

Het mengen van bleekmiddel en ammoniak is ook een ware ramp. Als je de twee mengt komen er chloraminedampen vrij, die bij inademing ademhalingsproblemen en brandwonden in de keel kunnen veroorzaken. Veel verschillenden soorten reinigingsmiddelen bevatten van zichzelf bleek of ammoniak. Alleen al daarom al is het geen goed idee om reinigingsproducten te mixen.

Bleekmiddel en ontsmettingsalcohol mixen

Deze combinatie werd vroeger door boeven gebruikt om hun slachtoffers uit te schakelen. De twee mengen is dus een heel slecht idee. Hoge blootstelling van de twee schoonmaakmiddelen kan leiden tot beschadiging van het zenuwstelsel, ogen, longen, huid, lever en nieren. Worst case scenario kan de combinatie zelfs dodelijk zijn. Alleen al blootstelling op laag niveau leidt tot duizeligheid en misselijkheid.

Bleekmiddel en schoonmaakazijn mixen

Ook deze combinatie veroorzaakt chloor- en chloraminedampen. Bleekmiddel en azijn kunnen een chemische verbranding veroorzaken in je longen of ogen. Goed oppassen dus!

Het punt is hopelijk duidelijk: het mixen van schoonmiddelen is nooit mogelijk.

Meer lezen over schoonmaakmiddelen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Schoonmaakmiddelen mixen: bij deze 5 mag dat níét (want gevaarlijk!)
Sluiten