Redactie
Redactie Opbergen 28 dec 2019

Een plotselinge schoonmaakbui? Dat komt niet omdat we het huis zo graag schoon willen

Je kent dat wel: als je eenmaal begint met schoonmaken, ben je vaak niet meer te stoppen. Die buien zijn voor sommige mensen misschien zeldzaam, maar bijna iedereen is het erover eens dat een schoonmaakbui achteraf extreem veel voldoening oplevert. Maar hoe komt dat nu eigenlijk?

Een schoonmaakbui blijkt heel wat stress verlagende eigenschappen te hebben!

Waarom een schoonmaakbui je stress en angsten vermindert

Schoonmaken en opruimen vermindert stress, zoveel is zeker. Maar hoe dan precies?

1. Het geeft je een gevoel van controle

Het leven zit vol onzekerheden en meestal hebben we niet zo heel veel grip op wat er om ons heen gebeurt. Juist daarom geeft het zoveel voldoening om de controle te nemen over je eigen leefruimte. Door schoon te maken geef je je hersenen namelijk het signaal dat je zélf beslist wat er rondom je gebeurt.

Jij doet een bepaalde handeling en bijna onmiddellijk zie je daar ook (positief) resultaat van. Dat is heel anders dan hoe het er in het (werk)leven vaak aan toegaat, en juist daarom vinden we het voor deze ene keer zo leuk om alles te kunnen controleren.

Nog een reden voor meer kamerplanten: Ook planten zorgen voor minder stress

2. Het geeft (visuele) rust

Sommige mensen haten rommel, anderen vinden een gezonde dosis rommel dan weer aangenaam. Maar één ding is zeker: rommel leidt je af en herinnert je aan het feit dat je nog bepaalde huishoudelijke taken te doen hebt.

Een schoongemaakt en opgeruimd huis schept daarentegen de indruk van een netjes afgewerkte to-do list. En dat is best uniek, want anno 2020 lopen we maar al te vaak rond met het idee dat we nog 1001 dingen moeten doen. Schoonmaken vermindert dat gevoel een beetje. Heerlijk!

Slingeren er bij jou ook altijd pennen en sierraden rond? Zo ruim je die kleine rommeltjes op

3. Het is praktischer

Hoe frustrerend is het om nooit te weten waar je spullen in huis liggen? Veel mensen halen voldoening uit het feit dat spullen in huis een vast plekje hebben.

Ook op die manier werkt schoonmaken dus stressreducerend, want niets is immers zo vervelend als uren lopen zoeken naar je sleutels of je handtas.

Must read: Verslaafd aan schoonmaken: Esther is een eersteklas schoonmaakfanaat

4. Het draagt bij aan voorspelbaarheid

Wist je dat dagelijkse rituelen stress-verhelpend zijn? Als mens houden we nu eenmaal van voorspelbare gebeurtenissen. Dit heeft een evolutionaire verklaring: het is belangrijk dat we weten wat er gaat gebeuren zodat we onze overlevingskansen kunnen maximaliseren.

Op die manier is schoonmaken een stress-reducerend ritueel dat ons rustig maakt omdat het een wederkerig ritueel is waarvan we precies weten wat er gaat komen.

Ook interessant: 5 manieren om te ontspullen voor meer rust in huis

Boeiend hé? Zo blijkt clean house, clear mind helemaal te kloppen.

Dit artikel verscheen eerder op ons zusje Bedrock.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een plotselinge schoonmaakbui? Dat komt niet omdat we het huis zo graag schoon willen
Sluiten