Jaime Andreas
Jaime Andreas Tips 15 apr 2020

Veiligheid voorop: dit moet je niét doen met schoonmaakalcohol

Wanneer we schoonmaken, willen we het liefst zo efficiënt mogelijk zijn. Daarvoor gebruiken we graag veel verschillende middelen die ieder een ander doel hebben. Schoonmaakalcohol is voor vele dingen heel handig, maar er zijn een aantal dingen die je er beter niet mee kunt doen.

Dat je schoonmaakalcohol niet moet drinken, is denk ik voor de meeste mensen wel duidelijk. Houd het dus uit de buurt van de kinderen, want je weet nooit wat die grijpgrage handjes te pakken krijgen.

Deze dingen kun je ook beter niet met schoonmaakalcohol doen:

1. Mixen met bleek

Het mixen van verschillende schoonmaakmiddelen is nooit een geweldig idee, maar bleek en schoonmaakalcohol gaan echt niet goed samen. Het mixen van de twee maakt stoffen vrij die erg slecht zijn voor je gezondheid. Niet doen dus.

> Lees ook: Alles wat je moet weten over schoonmaken met chloor

2. Gebruiken met wonden

Gebruik schoonmaakalcohol liever niet wanneer je wonden hebt of een huidaandoening. De alcohol kan je huid en de wonden flink aantasten, waardoor je nog meer last krijgt. Draag bij gebruik liever handschoenen om je huid te beschermen.

3. Bij vuur gebruiken

Misschien ook een inkoppertje, maar schoonmaakalcohol gebruiken in de buurt van vuur of vlammen is erg gevaarlijk. De alcohol is erg vlambaar en daardoor loop je het risico je huis in de fik te steken.

4. Zonder ventilatie gebruiken

Schoonmaakalcohol laat dampen vrij die gevaarlijk kunnen zijn voor je gezondheid. Gebruik het daarom altijd in een geventileerde ruimte. Doe een raampje of deur open om ervoor te zorgen dat er frisse lucht bij komt en dat de dampen snel de ruimte verlaten.

5. Bepaalde dingen schoonmaken

Schoonmaakalcohol is een prima schoonmaakmiddel, maar niet voor ieder soort oppervlakte. Het kan soms de kwaliteit van je meubels of je interieur aantasten. Probeer alcohol niet te gebruiken op oppervlakten bewerkt met verf of lak; dat geldt ook voor bewerkt hout.

Ook sommige gevoelige materialen als wol of zijden gaan ook niet helemaal lekker op schoonmaakalcohol en kun je daar ook beter niet mee schoonmaken als ze een vlekje hebben.

Meer schoonmaaktips nodig?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Veiligheid voorop: dit moet je niét doen met schoonmaakalcohol
Sluiten