Jet Hendriks
Jet Hendriks Tips 28 jan 2020

Advies van een interieurstylist: omarm de schoonheid van imperfectie

We gaan steeds meer leven in het nu, omarmen de schoonheid van imperfectie en kiezen voor de kracht van vergankelijkheid. En dat is niet zo gek als we kijken naar hoe druk onze maatschappij is. We zien deze imperfectie niet enkel terug in het dagelijkse leven maar ook in ons interieur. Denk aan natuurlijke en pure materialen zoals hout, steen, aardse tinten maar vooral imperfectie.

Wij mensen krijgen rimpels, tekeningen van veroudering. Schoonheid noemen we dat. Zo gaat ijzer roesten, en kleur verandert op den duur. Houd maar eens een kleurwaaier tien jaar later naast het geverfde oppervlakte; dat wijkt altijd af.

Wat heeft dit met ons interieur te maken?

In ons interieur betekent het dat oude, niet perfecte spullen, juist mooi zijn omdat de tijd eroverheen is gegaan. Deze spullen hebben emotionele waarde. Zichtbare slijtage, familie verhalen, links en rechts gebreken. Maar exact dat maakt deze spullen zo ontzettend mooi! Het accepteren van de imperfecte veroudering.

Wil jij imperfectie toevoegen aan jouw interieur?

Stel je rust centraal en omarm de natuur

Het draait hierbij om verweerde structuren en organische vormen. Denk bijvoorbeeld eens aan natuurlijke materialen die langzaam verweren of verkleuren zoals hout. Leer wat mooier wordt naarmate de tijd verstrijkt. Een koper voorwerp dat langzaam oxideert, een prachtige turquoise kleur komt naar voren.

Zie je het voor je? Zie je al hoe mooi zo’n item in je interieur kan staan? Een uniek stuk, juist omdat het imperfect is. ‘Nog van mijn oma gekregen’, dat deukje komt door…’.

Koester het! En combineer het met nieuwe materialen, meubels en accessoires.

Het is een flinke tegenhanger

Imperfectie is een flinke tegenhanger van de perfect gestylde interieurs die de afgelopen jaren hip waren en waar iedereen naar streefde. Niet alles hoeft perfect te zijn.

Juist dat rauwe randje geeft karakter. Aan jou als persoon maar ook aan meubels en aan het interieur. Het vertelt een verhaal, jouw verhaal! Zo ontstaat er door de imperfectie een perfect evenwicht in jouw interieur.

Dus dan kunnen we zomaar alles gaan combineren met elkaar?

Bijna alles ?! Het is wel belangrijk om je eigen smaak te raadplegen. Combineren én het persoonlijk maken staan hierin voorop. Laat zien wie je bent en waar je voor staat. Eigenlijk hetzelfde als de kleding stijl. Wat wil je benadrukken en uitdragen.

Kies voor kleurencombinaties die je een beetje spannend vindt. Luister naar je gevoel waardoor je het uiterste eruit haalt. Zet die robuuste houten kast voor een muur geschilderd in een warme kleur. Vul de open vakken met dat oude koffiekopje van grootmoeder evenwichtig naast het designstuk.

Ga voor imperfectie. Want thuis komen voelt pas écht als thuis komen wanneer jouw karakter tot in de muren voelbaar is.

Meer artikelen van Jet lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Advies van een interieurstylist: omarm de schoonheid van imperfectie
Sluiten