Iris Wijnands
Iris Wijnands Tips 15 sep 2019

Checklist: alles waar je rekening mee moet houden bij het ophangen van een schilderij

Een schilderij ophangen klinkt misschien makkelijk, maar vergis je niet. Als je niet oppast, hangt je schilderij scheef en heb je straks allemaal lelijke gaten in de muur. Begin niet in het wilde weg met boren, maar volg deze checklist om er zeker van te zijn dat jouw gallery wall keurig aan de muur komt.

Je hebt al weken dat schilderij ergens achter een krukje staan en komt maar niet toe aan het ophangen of hoopt dat je handige oom het eens zal doen. Herkenbaar? Tijd om zelf aan de slag te gaan, want met deze checklist kun jij een schilderij ophangen gewoon helemaal zelf.

Een schilderij ophangen: alles waar je rekening mee moet houden

Bereken eerst hoe hoog je het schilderij moet ophangen

Je kan op gevoel een schilderij ophangen, maar dat brengt wel een risico met zich mee. Het is verstandiger om even te meten en te berekenen waar je het schilderij dat je net op de kop hebt getikt het beste hangt.

Het is niet makkelijk om de juiste hoogte te berekenen. Gelukkig legt Betaalbare Kunst heel goed uit hoe het precies werkt. Check even voor je gaat boren of het zo mooi zal hangen. Hou het schilderij op de juiste hoogte en kijk zittend even naar je muur. Hangt het zo goed?

Let er op dat je de schilderijen hoog genoeg hangt boven je meubels, maar niet té. Een goede afstand is 10 tot 15 centimeter boven een meubel.

Check of je op deze plek wel kan boren

Je wil niet weten wat er allemaal fout kan gaan met boren op de verkeerde plek. Waterleidingen, kabels van de elektriciteit, die wil je liever niet raken.

Een schilderij ophangen kan daarmee een heuse speurtocht naar leidingen zijn. Bij de bouwmarkt kun je een leidingzoeker kopen waarmee je kan zien of je op die plek op de muur kan boren. Slaat het apparaatje aan? Dan kun je beter een andere plek zoeken voor je schilderij, want waarschijnlijk raak je anders een leiding.

Op de bouwtekeningen van een huis kun je eventueel ook zien of er in de muur waar jouw fotogalerij van de afgelopen vakantie een leiding of stroomkabel zit.

Een schilderij ophangen doe je niet voor je de compositie hebt bepaald

Het is een heel karwei om de juiste compositie uit te denken. Een goed begin is om vanuit het midden te werken met de grootste lijst en een soort cirkelvormig geheel van lijsten te maken, zo krijg je een speels effect.

Als je meer van recht houdt, neem dan een horizontale lijn op de muur. Plak deze even af met schilderstape en hang een paar lijsten van hetzelfde formaat boven en onder deze lijn. Let er op dat de lijsten recht boven elkaar hangen.

Welke prints en schilderijen hang je naast elkaar op?

Denk ook goed na welke schilderijen je naast elkaar wil hebben en welke prints leuk bij elkaar passen. Leg ze op de grond en speel even met de verschillende manieren waarop je ze naast elkaar kan leggen. Op die manier kan je het schilderij ophangen zonder dat je daarna nog een extra gat moet boren.

Onze pro-tip bij het ophangen van een schilderij: maak foto’s van bovenaf, dan zie je goed hoe het op de muur zal staan. Als je bij het bepalen van de compositie de schilderijen weer anders neerlegt, kun je altijd terugvinden hoe die ene leuke samenstelling was.

Schilderijen moet je niet in verschillende afstanden van elkaar ophangen

Als je drie lijsten ophangt, wil je natuurlijk steeds evenveel ruimte daartussen laten. Foto’s die bij elkaar horen, of gelijkwaardige werken, plaats je dicht bij elkaar. Een schilderij die veel verschilt van de andere, kun je beter wat verder weg hangen.

Het is lastig om de afstand tussen lijsten naderhand nog te veranderen. Kijk dus goed voordat je gaat boren en probeer de lijsten eens tegen de muur te plaatsen met behulp van vrienden of familie. Zo zie je echt hoe het zal zijn als je de schilderijen hebt opgehangen.

Je kan je schilderij ook níét ophangen

Blijft het moeilijk? Maak dan een statement en zet je lijst gewoon lekker op de grond. Sommige prints of schilderijen staan ontzettend leuk op de grond, tegen de muur aan. Dat scheelt je weer werk, en staat eigenlijk net zo leuk.

Meer lezen over leuke klussen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Checklist: alles waar je rekening mee moet houden bij het ophangen van een schilderij
Sluiten