Maud van Dijck
Maud van Dijck Planten en bloemen 3 dec 2021

Plantenguide: zo zorg je voor de sierlijke Schefflera

De Schefflera is een prachtige plant voor in je kamer. De hangende bladeren zijn kenmerkend voor deze plant, wat ook blijkt uit al zijn bijnamen. In het Engels staat hij namelijk bekend als de Umbrella Tree, terwijl wij hem ook wel de Vingersboom noemen. Gelukkig hoef je geen groene vingers te hebben om voor deze Vingersboom te zorgen. De Schefflera doet namelijk niet al te moeilijk wanneer het op de verzorging aankomt.

Dat betekent niet dat je deze mooie kamerplant kunt verwaarlozen. Dus we hebben nog wat groene tips voor je om dit te voorkomen.

Een tip vooraf: houd huisdieren en kinderen bij deze plant uit de buurt, want het sap in de bladeren is lichtelijk giftig. Het laatste wat je dan wilt is dat ze een hapje nemen uit deze plant.

Schefflera verzorging: 3 dingen om op te letten

1. Water geven

Schefflera’s zijn prima planten voor beginners. Ze zijn tropische klimaten gewend, dus ze kunnen wel even zonder water mocht je ze een keer vergeten. Verder wil je voor deze plant gewoon de algemene regel aanhouden: geef water wanneer de grond bovenop droog is. Merk je dat de bladeren geel beginnen te kleuren? Geef dan je Schefflera eens minder vaak water en houd hem goed in de gaten.

Verschijnen er donkere vlekjes op de bladeren van je Schefflera of zie je witte of bruine blaren? Dan kan het zijn dat je Schefflera last heeft van oedeem. Net als bij mensen houdt een plant dan te veel vocht vast. Dit gebeurt wanneer een plant meer water krijgt dan dat die nodig heeft om te verbruiken. Gelukkig hoeft je dan nog niet bang te zijn dat je geliefde plant het niet overleeft.

Inconsistent of te veel water geven is namelijk een veelvoorkomende oorzaak van oedeem en met name de Schefflera is er heel gevoelig voor. Zolang de bladeren van jouw plant niet geel worden of loslaten is er nog niks aan de hand. Maar als je opeens veel oedeem aantreft is het wel tijd om je waterroutine te veranderen en hem voorlopig nauwlettend in de gaten te houden.

Laatste poging: je kunt dít nog proberen om een zieke plant te redden

2. Lage temperaturen

Aangezien we het over een tropische plant hebben wil je wel uitkijken als het heel koud bij jou in huis is zodra je de deur uit bent. De temperatuur kan namelijk ook een reden zijn waarom de Schefflera zo gevoelig is voor oedeem. Naast te veel water kunnen weinig licht en lage temperaturen namelijk ook de kans op oedeem vergroten.

Kamertemperatuur is prima voor een Schefflera, maar voor een goede verzorging wil je deze plant niet bij ramen of deuren zetten die je vaak open hebt staan.

3. Hoeveel zonlicht?

De Schefflera is een plant die op ieder plekje in huis eigenlijk wel prima staat wanneer het op de verzorging van zonuren gaat. Hij staat het liefst op een lichte plek en kan enig direct zonlicht verdragen, maar let op met te veel zon. Je kan hem ook op een redelijk donkere plek in huis zetten. Verwacht dan alleen niet dat je plant veel zal groeien of anders dat je niet van die prachtige grote bladeren krijgt.

De hoeveelheid licht die je Schefflera krijgt, verandert veel aan zijn look. Op plekken met veel licht zal je plant sneller groeien en zullen de bladeren dicht op elkaar groeien. Zet je hem op een minder verlichte plek dan zal er meer ruimte tussen de bladeren zitten en zullen de stelen ook verder van elkaar groeien.

Zwarte vingers? Deze kamerplanten zijn goedkoop én makkelijk te verzorgen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Planet HouseplantGardening Know How

Reageer op artikel:
Plantenguide: zo zorg je voor de sierlijke Schefflera
Sluiten