Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Tuin 14 mei 2019

Veel schaduw in de tuin? Deze vaste planten vinden een plekje uit de zon júíst fijn

Hoewel we allemaal heel blij worden van een zonovergoten tuin, kan een plekje in de schaduw ook heel fijn zijn. Sommige planten denken daar exact zo over, en vinden een schaduwrijke plek heerlijk. Die ‘doodse’ plekken zonder zon in de tuin kan je dus prima opvullen met de volgende 10 vrolijke schaduwplanten.

Waar veel mensen nog denken dat planten niet in de schaduw groeien, weten wij inmiddels wel beter. Er zijn namelijk genoeg schaduwplanten die het tegendeel dubbel en dwars bewijzen.

Dit is de top 10 schaduwplanten

1. Monnikskap (Aconitum)
2. Longkruid (Pulmonaria)
3. Elfenbloem (Epimedium)
4. Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)
5. Gebroken hartje (Dicentra)
6. Kerstroos (Helleborus orientalis)
7. Varen (Polystichum)
8. Hartlelie (Hosta)
9. Kaukasisch vergeet-me-nietje (Brunnera)
10. Salomonszegel (Polygonatum)

Als we kijken naar schaduwplanten, dan zien we vooral vaste planten in het rijtje staan. Eenjarige zomerbloeiers hebben namelijk wel een plekje in de zon nodig.

Verdant is the main word that comes to mind when I look at this patio. ??? Such a gorgeous sanctuary. ? by @mettekrull

1,463 Likes, 48 Comments – Julia Parker (@soulfulspaces) on Instagram: “Verdant is the main word that comes to mind when I look at this patio. ??? Such a gorgeous…”

Tips om schaduwplanten te verzorgen

Om schaduwplanten zo goed mogelijk te kunnen laten groeien, is het belangrijk dat de grond vochtig genoeg blijft. Wanneer planten én weinig licht krijgen, én met hun voeten in de droge grond staan, dan geven ze het al snel op. Daarom houden schaduwplanten vaak van humusrijke grond, zoals compost. Is het buiten warm? Geef de schaduwplanten dan wat extra water.

Daarnaast is het ook altijd een goed idee om eens per jaar houtsnippers of boomschors tussen de schaduwplanten te strooien, zodat er nog meer humus in de grond komt.

Hup, de tuin in!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Veel schaduw in de tuin? Deze vaste planten vinden een plekje uit de zon júíst fijn
Sluiten