Maud van Dijck
Maud van Dijck Planten en bloemen 26 sep 2021

Zo zorg je ervoor dat je weet dat jouw Sansevieria wél zal groeien

De Sansevieria is een prima plant voor de beginnende plantenliefhebber, maar zelfs als je al langer groene vingers hebt kan het zijn dat hij plots niet meer groeit. De vraag is dan natuurlijk: hoe komt het dat jouw slangenplant zijn bladeren niet verder omhoog slingeren? Of hoe voorkom je het?

7 redenen waarom je Sansevieria stopt met groeien

1. Te weinig licht

Sansevieria’s zijn planten die ook goed in donkerdere ruimtes kunnen overleven. Maar liever staan ze toch op een plek met indirect zonlicht. Ook al overleven ze in donkere kamers, ze kunnen door een tekort aan licht wel trager gaan groeien.

2. Iets te weinig water

Deze planten hoef je over het algemeen niet vaak water te geven. In de warmere maanden wil je hem eens in de 2 weken water geven, terwijl in de winter je plant al blij is met eens in de 2 maanden. Je wilt deze plant dus liever te weinig dan te veel water geven aangezien die met iets te weinig water het prima redt.

Te weinig water kan natuurlijk wel ervoor zorgen dat je Sansevieria plant meer water conserveert om te overleven en daardoor minder groeit.

3. Koude temperaturen

Bij een temperatuur rond de 15 °C of hoger kan je Sansevieria goed groeien. Ben jij weggeweest en is jouw kamertemperatuur flink gezakt? Dan kan het zijn dat je Sansevieria trager is gaan groeien of zelfs helemaal is gestopt.

4. Minder uren zonlicht

Je Sansevieria reageert ook op de seizoenen en verschillen in daglicht. In de winter heeft je plant namelijk een winterslaap. Dan is het dus volkomen normaal dat je Sansevieria stopt met groeien, zodra de winter voorbij is groeit die weer rustig verder.

5. Een tekort aan plantenvoeding

Het kan zo zijn dat je plant niet genoeg voeding krijgt. Natuurlijk vermindert dit de groei, maar het is ook makkelijk op te lossen door even wat plantenvoeding aan je Sansevieria te geven.

Alles wat je wilt weten over het geven van plantenvoeding aan je kamerplanten

6. Beschadigde bladeren

Is jouw plant laatst omgevallen? Als jouw plant een flinke bos bladeren heeft kan het zijn dat je Sansevieria door de zwaarte omkiepert. Hierdoor kunnen de bladeren beschadigd raken wat de groei kan stoppen.

7. Een te kleine pot

Als je voor een te kleine pot kiest kan je de groei van je Sansevieria beperken. Wil je dat je slangenplant zich niet tot een jungle ontwikkelt? Kies dan juist voor een kleinere pot.

Roomeds planten guide: wanneer moet ik mijn kamerplant verpotten?

sansevieria
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Gardener Report

Reageer op artikel:
Zo zorg je ervoor dat je weet dat jouw Sansevieria wél zal groeien
Sluiten