Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Wooninspiratie 1 nov 2018

Ga je samenwonen? Stel dan elkaar eerst deze belangrijke vragen:

Ga je samenwonen met de liefde van je leven, een groep vrienden of een beste vriend? Onwijs leuk, maar ook spannend! Want welke spullen neem je mee naar het nieuwe huis? Je kunt moeilijk alles meenemen, tenzij je intrekt in een villa. Er moeten dus keuzes gemaakt worden en het is daarbij belangrijk om elkaar 3 belangrijke vragen te stellen. 

Beddengoed, bestek, pannen, maar ook handdoeken. Het zijn van die items die iedereen in huis heeft. Als je gaat samenwonen is de kans dus groot dat jullie daar gezamenlijk een overvloed van hebben. Het is daarom verstandig om te kijken naar wat je wel meeneemt en wat je beter weg kunt doen.

Vraag 1: zal iedereen in huis gebruik maken van dit item?

Iedereen heeft wel van die kleine spullen die ze nooit gebruiken. Bijvoorbeeld een cadeau dat je ooit hebt gekregen, maar nooit gebruikt. Ook grote items zoals een kast die je jaren geleden hebt aangeschaft en leeg staat is van weinig waarde. Als de ander er wel gebruik van zal maken of het nodig heeft, kun je natuurlijk houden. Als dit niet het geval is, mag het weg. Geen enkele reden om spullen mee te nemen die niemand zal gebruiken.

Vraag 2: Komt dit item van pas in de nabije toekomst

Er zijn spullen die je dagelijks gebruikt, denk maar aan handdoeken, glazen en borden, maar ook je kledingkast. Dit zijn spullen die zeker in je nieuwe woning niet mogen ontbreken. Maar die mosselpan die je nooit gebruikt, omdat je geen mosselen lust, maar wel bewaard voor het geval iemand er ooit een nodig heeft, kan echt wel weg. Het is zonde om het te houden, want het neemt alleen maar ruimte in beslag.

Vraag 3: Past het bij het interieur en sfeer van het huis

Ook dit is een belangrijke vraag, want hoe mooi je kanariegele zelfgemaakte schilderij ook is. Het past waarschijnlijk niet in elk interieur. Je gaat samenwonen en dat betekent dat je samen een nieuwe stijl creëert die iedereen in huis vertegenwoordigd. In ieder geval in de gemeenschappelijke ruimtes zoals de woonkamer en keuken. Je eigen slaapkamer en je studeerkamer kun je naar eigen wens inrichting.

Werk met lijstjes

Maak een lijstje van alles wat je mee wilt nemen en neem de lijstjes vervolgens samen door. Heeft je partner betere en mooiere pannen dan jij? Dan is het logisch dat je die wel meeneemt en die van jou bijvoorbeeld verkoopt. Je kunt dus flink wat geld verdienen door alle spullen die je weg moet doen.

Het is ook handig om een lijstje te maken van spullen die erg belangrijk voor je zijn en dus niet onderhandelbaar zijn. Blijf wel realistisch en sta open om dingen los te laten. Dit is het begin van een nieuw leven samen en dat betekent dat je vaker compromissen zal sluiten.

Meer tips voor als je gaat samenwonen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ga je samenwonen? Stel dan elkaar eerst deze belangrijke vragen:
Sluiten