Merve Ozturk
Merve Ozturk Interieur 2 okt 2020

Dit is hét stappenplan voor een rustig interieur zonder al te veel rommel

Ieder huis heeft zo zijn rommelhoekjes. Soms loopt dat een beetje uit de hand, waardoor je geen overzicht meer hebt. Vooral met een kleine in huis is het nauwelijks bij te houden. Met een stappenplan voorkom je veel rommel en zorg je voor een rustig interieur.

Zodra je deze stappen doorloopt zal je al gauw merken dat je niet constant het huis loopt op te ruimen. Het gevoel van rust is dichterbij dan je denkt (ja, écht).

Zo zorg je voor een rustig interieur zonder te veel rommel

1. Stop met uitstellen

Hoe eerder je doorhebt dat een zo rustig mogelijk interieur het beste werkt, des te sneller je af bent van alle onnodige rommel in huis. Vindt je een paar woonaccessoires niet zo veel meer toevoegen aan jouw interieur? Haal ze dan gewoon weg. Het scheelt jou weer een hoop schoonmaakwerk.

2. Maak er een gewoonte van

Doneer kledingstukken die je niet meer past of het afgelopen jaar helemaal niet meer hebt gedragen. Je maakt hier niet alleen andere mensen blij mee, ook is jouw kledingkast weer rommelvrij.

Er zijn genoeg andere dingen die je ook kunt doen. Zijn er nog oude boodschappenlijstjes op de koelkast geplakt? Haal ze weg tijdens het koken. Gooi producten die overdatum zijn in de prullenbak wanneer je boodschappen opbergt. Al deze kleine moeiteloze stappen helpen jou uiteindelijk aan een rustig interieur.

De ultieme tips voor een opgeruimd huis lees je hier: De 3 ultieme hacks die ik leerde van Get organized with The Home Edit

3. Ik wil het X ik heb het nodig

Dit is moeilijk, maar zeker noodzakelijk voor een rustig interieur zónder rommel. Minimalisme is meer dan alleen een opgeruimde woning hebben. Het gaat erom dat we bewust zijn van onze behoeften en bestedingspatroon.

Maak altijd een boodschappenlijstje en koop alleen de producten die op je lijstje staan. Koop vooral geen producten puur omdat ze voordelig zijn, waarvan je eigenlijk niet eens weet wat je ermee wilt doen. Dit zorgt alleen maar voor meer rommel in huis.

4. Stel limieten voor bepaalde items

Ik weet het, het is verleidelijk om dat schattige koffiekopje ook te kopen, of die ene portemonnee die nu nog maar een paar euro is. Eerlijk: hoe vaak verwissel je nou van portemonnee? En je hebt ook geen tientallen kopjes nodig in huis.

Kortom: stel limieten. Woon je met zijn tweeën? Dan hebben jullie niet meer dan vier koffiemokken nodig. Stel ook limieten voor bijvoorbeeld speelgoed, jassen, sjaals en paraplu’s.

5. Opbergen van speelgoed

Als je kleine kinderen hebt weet je als geen ander dat ze ontzettend veel rommel kunnen maken. Al het speelgoed ligt waarschijnlijk overal in het huis. Vaak spelen ze niet eens (meer) met de helft van wat er allemaal ligt. Jij moet het goede voorbeeld zijn in huis.

Bedenk een opbergsysteem dat voor jou werkt (een kist voor alle speelgoed of een speelgoedkast) en ruim samen met je kind(eren) op. Doe dit in een spelvorm, zodat je kind(eren) het ook leuk vinden. Maak er bijvoorbeeld een wedstrijdje van: wie heeft het meest opgeruimd? Diegene krijgt dan een kleine prijs (kiezen van het avondeten, bedenken van een activiteit etc.).

Lees ook: 7 Ideeën om speelgoed in de kinderkamer handig op te bergen

6. Blijf consistent

Een rustig interieur zonder te veel rommel creëren is niet iets wat je binnen een aantal dagen kan bereiken. Je moet er veel tijd en aandacht aan besteden. Als je uiteindelijk voortgang ziet en tevreden bent, zorg er dan voor dat je (nieuwe) gewoonten blijven bestaan.

Meer lezen over een interieur zonder rommel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Simply Well Balanced

Reageer op artikel:
Dit is hét stappenplan voor een rustig interieur zonder al te veel rommel
Sluiten