Adem in, adem uit: volgens studies is dít de meest rustgevende kleur

Sommige mensen komen het beste tot rust in een volledig witte kamer, andere worden daar juist gek van en hebben liever iets richting grijs of groen. Natuurlijk verschilt dat per persoon: als jij je woonkamer felrood wilt verven omdat je dat rustgevend vindt, zullen wij je echt niet tegenhouden. Toch is rood duidelijk niet de meest rustgevende kleur, blijkt uit onderzoek – maar wat is dat dan wel?

Als je een rustgevende ruimte wilt creëren, kun je het beste kiezen voor navy blue, oftewel marineblauw. Dat blijkt uit een onderzoek van GF Smith en de Universiteit van Sussex, waarin ruim 26.000 mensen uit zo’n 100 verschillende landen verder gevraagd naar hun associaties bij bepaalde kleuren. Marineblauw werd het vaakst als rustgevend gezien.

Marineblauw als rustgevende kleur

En dat is ook niet zo gek: eerder kwam al uit onderzoeken dat blauw zorgt voor een lagere hartslag. Daardoor neemt de het niveau van stresshormoon cortisol in je lichaam ook af.

Dat zorgt er niet alleen voor dat mensen in een blauwe slaapkamer langer slapen dan mensen in anderkleurige slaapkamers, maar ook overdag wordt blauw dus gezien als rustgevende kleur, perfect voor bijvoorbeeld de woonkamer.

Het helpt natuurlijk ook dat je marineblauw heel gemakkelijk in je huis kunt verwerken: de kleur past bijna overal bij. In de slaapkamer en woonkamer kun je bijvoorbeeld één muur blauw verven (of een halve!), of het simpeler doen en alleen kiezen voor marineblauwe meubels of details als kussentjes.

Maar ook in andere ruimtes is de kleur prima te gebruiken: ga voor marineblauwe tegels in de badkamer, of tof blauw servies op een plank in de keuken. Dus ben je regelmatig gestrest?

Dan weet je wat je te doen staat. Woonwinkelshere we come.

En o ja, toch liever een andere sfeer in je huis creëren? Uit hetzelfde onderzoek komt dat mensen donkerrood en felroze associëren met passie, groen met de toekomst en oranje en paars eerder met luxe. Het is maar net waar je de voorkeur aan geeft.

Wat je nog meer moet weten over een kleur kiezen:

Creative Bloq

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Adem in, adem uit: volgens studies is dít de meest rustgevende kleur
Sluiten