Jet Hendriks
Jet Hendriks Tips 26 mrt 2020

Zo vergroot je optisch je ruimte met lichte verfkleuren

Heb je een kleine woonkamer, keuken of slaapkamer? Geen probleem. Met de juiste tint op de muur vergroot je optisch de ruimte. Kies voor de juiste kleurencombinatie en houd rekening met de lichtinval et voilà: plots oogt de ruimte groter.

Je ruimte optisch groter laten lijken, is makkelijker dan je denkt.

#1: Lichte kleuren weerkaatsen het licht.

 Lichte kleuren weerkaatsen het licht en laten de ruimte direct al een stukje groter lijken dan dat deze in werkelijkheid is. Off-white, net van het witte af, is bijvoorbeeld een aanrader. Of zachte pasteltinten.

Ook koele luchtige kleuren zoals blauw of groen zijn ideaal. Gebruik het liefst verschillende tinten die afgeleid zijn van dezelfde kleur. Hiermee creëer je rust en balans. Dit heeft invloed op de ruimtelijkheid in de ruimte maar het doet ook iets met je gevoel.

Misschien kun je je voorstellen dat het helemaal niet fijn is om in een kleine donkere ruimte te zijn. Terwijl je je wel prettig voelt wanneer die ruimte licht van kleur is.

Ook interessant: Zo laat je een kleine ruimte groter lijken (volgens een interieur expert)

Wil je je kamer hoger laten lijken? Gebruik dan lichte verfkleuren voor het plafond en maak de wanden donker. Om een kamer breder te laten lijken, schilder je de muren in een koele, lichte verfkleur.

Heeft de ruimte een klein muurtje? Hier kun je gerust voor een wat donkerdere kleur gaan. Of plaats er een behang tegenaan.

Je doet er goed aan om hier en daar wat kleur te gebruiken. Een ruimte met enkel witte wanden ziet er nog sfeerloos uit. Durf daarom gerust wat kleur toe te passen.

Misschien is jou ruimte super breed en wil je het smaller laten lijken? Dat kan natuurlijk ook. Doe dan precies het tegenovergestelde en verf de muren in een donkere warme tint. Warme kleuren slurpen het licht op, waardoor de muren op je af komen.

#3:Natuurlijk lichtinval

Zonder licht heb je 0,0 aan leuke kleuren en mooie combinaties. Pas wanneer er natuurlijk daglicht naar binnen valt, komen kleuren volledig tot hun recht.

Houd daarom rekening met de windstreek waarnaar de kamer is gericht. De kleuren die je uitkiest, worden voor een groot deel bepaald door de lichtinval die naar binnen komt. Check dit voordat je jezelf in een verf tenue hijst.

Bonustip: test vooraf de kleuren uit zodat je zeker weet of je de juiste hebt gekozen. 

Handig om te onthouden:

  • Lichte kleuren maken een ruimte groter
  • Verticale lijnen zorgen voor een langer effect
  • Horizontale lijnen maken een ruimte breder (denk maar eens aan de geschilderde lambrisering)

Durf jij met kleur te spelen? En ben jij team lichte kleuren of team donkere kleuren? Wij zijn benieuwd, laat je een reactie achter op facebook?

Meer optisch bedrog

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo vergroot je optisch je ruimte met lichte verfkleuren
Sluiten