Tessa Ham
Tessa Ham Wooninspiratie 7 jun 2019

Wordt jouw appartement te klein? Overweeg deze 6 dingen weg te doen

Dat er in je ouderlijk huis ruimte was voor een grote eettafel, nachtkastjes en een PAX kast van de Ikea, hoeft natuurlijk niet te betekenen dat dit ook allemaal in je eerste huisje past. Als jij je teen elke week minstens één keer stoot, is het misschien tijd om onder ogen te zien dat jij jouw huis nét iets te vol hebt gezet. Maar hoe kan je ruimte besparen?

Gelukkig zijn er een aantal slimme manieren om meer ruimte te creëeren. Word jouw appartement te klein? Overweeg dan om deze 6 dingen weg te doen.

Klaptafel van Ikea om ruimte te besparen

De eettafel

Ruimte besparen in de woonkamer? De eettafel is iets wat veel plek inneemt in een kleine woonkamer. Zeker als je een tafel voor vier of zes personen hebt en je in werkelijkheid in je eentje of met z’n tweeën bent. Natuurlijk komen er weleens vrienden eten, maar voor die andere 350 dagen in het jaar neemt de tafel plek in die het eigenlijk niet in zou hoeven nemen.

Je kan natuurlijk voor een kleine tafel gaan, maar voor veel mensen is dat een lastige stap. Moet je altijd met je bord op schoot eten als er gasten zijn? Een andere goede oplossing is dan een uitschuifbare tafel of een klaptafel, zoals deze van Ikea.

Bijzettafels in plaats van salontafel

De salontafel

Als je erover nadenkt is een grote rechthoekige salontafel eigenlijk helemaal niet nodig. Vaak blijft een groot gedeelte van de salontafel dan leeg. Hier kan je heel makkelijk ruimte besparen door voor meerdere (ronde) bijzettafeltjes te kiezen. Er is dan genoeg plek om je kopje koffie en een aantal mooie accessoires kwijt te kunnen, maar het neemt een stuk minder ruimte in. Ook handig: je kunt ze makkelijk verplaatsen als het huis bijvoorbeeld vol met visite zit. Wedden dat je woonkamer er opeens een stuk ruimer uitziet?

Spiegel in plaats van tv

De tv

Hoe vaak kijk jij nog tv? Als jij nooit meer traditionele tv kijkt, maar bijvoorbeeld meer streamt, kan je overwegen je tv weg te doen. Bingen kan nog steeds, maar dan op je laptop. Wissel de tv bijvoorbeeld om met een spiegel. Dé ultieme truc om je kamer groter te doen lijken. Ook kan je op deze manier voor een hogere kast gaan, in plaats van een laag tv-meubel, waardoor je ook weer meer spullen kwijt kan.

smaller bed voor meer ruimte

Het tweepersoonsbed

Als je met z’n tweeën bent, skip deze tip dan, maar veel van ons spenderen (de meeste) nachten alleen. Dwars op je tweepersoonsbed kunnen slapen mag dan geweldig zijn, het is niet praktisch. Als een eenpersoonsbed je toch net te ver gaat, kan je kiezen voor een twijfelaar, uitschuifbed of zelfs een slaapbank. Die kan je er heel gemakkelijk volwassen uit laten zien (zelfs een eenpersoonsbed) door het juiste beddengoed, kunst boven het bed en accessoires op het nachtkastje.

Ook handig: 5 manieren om opbergruimte onder je bed te creëren

Kledingrek in plaats van kast om ruimte te besparen

De grote kledingkast

Ruimte besparen in de slaapkamer kan ook op een andere manier. Zo’n zelf ingedeelde kledingkast van Ikea (PAX) is de droom van elke (semi-)volwassene, maar de harde waarheid is dat een grote kast nou eenmaal veel ruimte inneemt en daardoor je slaapkamer ook een stuk kleiner doet lijken. Er zit nog een nadeel aan zo’n kast: als jij over een paar jaar naar een groter huis verhuisd, heb je niets meer aan die custom made kast.

Een truc om de kamer groter te doen lijken is een kledingrek te plaatsen. En stiekem staat dat ook nog eens best wel leuk!

De nachtkastjes

Als je in een al kleine slaapkamer nachtkastjes gaat neerzetten, oogt de slaapkamer nog kleiner. Om dit te voorkomen zijn er drie slimme oplossingen. Kies voor smalle plankjes aan de muur om je telefoon, labello en een glas water kwijt te kunnen, kies voor een klein bijzettafeltje of ga voor een grotere kast aan één van de kanten. Die laatste lijkt misschien tegenstrijdig, maar hierdoor creëer je een plek waar je bijvoorbeeld al je sokken en onderbroeken kwijt kan.

Om bovenstaande dingen weg te doen, zal je waarschijnlijk een drempel over moeten. Begin daarom met één van deze tips en kijk hoe het bevalt. Als je huis op drie hoog echt als een balzaal gaat aanvoelen, kan je ook andere tips toepassen.

Meer tips voor een klein huis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Domino

Reageer op artikel:
Wordt jouw appartement te klein? Overweeg deze 6 dingen weg te doen
Sluiten