Rouwvliegjes in je planten? Zo kom je er helemaal vanaf

In eerste instantie denk je dat het fruitvliegjes zijn, maar dan blijken ze ineens rond je planten te vliegen. Shit. Je hebt een rouwvliegjes-plaag. Rouwvliegjes bestrijden is in principe niet moeilijk, als je maar weet hoe je het aan moet pakken. We vertellen je het in dit artikel.

Allereerst: rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegen, maar muggen. Kamerplanten die op een zonnige plek staan zijn vatbaarder voor rouwvliegjes dan andere planten. Vooral als je de potgrond van de kamerplant continu licht vochtig houdt, liggen rouwvliegjes op de loer.

Extra tip: zorg er dus altijd voor dat jouw kamerplant in een plastic binnenpot met drainage gaten staat. Zo ben je er zeker van dat er geen overtollig water in de pot blijft staan.

Rouwvliegjes bestrijden

Er zijn verschillende manieren om een einde te maken aan de rouwvliegjes plaag. We raden je aan om te beginnen met huis-tuin-en-keuken middeltjes, en pas als laatste naar chemische middelen te grijpen.

Toch last van fruitvliegjes? zo kan je het beste fruitvliegjes bestrijden.

De plant apart zetten

Rouwvliegjes kunnen vliegen, dus het is gemakkelijk voor ze om andere planten te besmetten. Zorg er dus altijd voor dat je de plant waarbij je rouwvliegjes gespot hebt apart zet van de rest van jouw urban jungle.

Buiten dat die vliegjes gewoon ontzettend irritant zijn, kan een grote hoeveelheid rouwvliegjes ervoor zorgen dat jouw plant echt aftakelt en uiteindelijk zelfs dood gaat, dus het is belangrijk dat je er op tijd bij bent!

Rouwvliegen bestrijden met zand

Als de rouwvliegjes plaag nog niet zo groot is, kan je ervoor kiezen om de bovenste paar centimeters potgrond uit de pot te scheppen en weg te gooien. In deze bovenste laag zitten de eitjes en larven van de rouwvlieg, waarmee je een grote plaag voorkomt.

In plaats van de pot weer te vullen met potgrond, kan je beter voor zand kiezen. In zand kunnen rouwvliegjes namelijk geen nieuwe eitjes leggen.

Rouwvliegjes bestrijden met kaneel

Er gaan geruchten dat het helpt om twee eetlepels kaneel toe te voegen aan het water dat je aan je kamerplanten geeft. Dit raden we zelf niet persé aan. Het is nooit bewezen dat dit écht helpt.

Ook het effect van een beetje kaneel bovenop de aarde strooien is niet bewezen. Misschien helpt het wél en voel je je er goed bij, dan kan je het natuurlijk gewoon doen – het is niet schadelijk voor je kamerplant. Maar ga er niet vanuit dat het een wondermiddel is.

Rouwvliegen bestrijden met aaltjes

Aaltjes zijn de natuurlijke bestrijder van (larven van) rouwvliegjes. Het zijn ieniemienie wompjes die de rouwvliegjes opeten, en uiteindelijk zelf sterven als ze niets meer te eten hebben. Ideaal dus. Bij sommige tuincentra kan je een bakje aaltjes kopen, zo niet dan kan je ze ook online krijgen.

Je dient de aaltjes toe met water. Doe de aaltjes in de gieter, en geef je planten water op de manier hoe je dat normaal ook doet. Binnen een week zouden de rouwvliegjes verdwenen moeten zijn. Zo niet, dan kan je normaals aaltjes gebruiken voor een tweede behandeling.

Eerste hulp bij kamerplanten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rouwvliegjes in je planten? Zo kom je er helemaal vanaf
Sluiten