Merve Ozturk
Merve Ozturk Meubels & accessoires 21 sep 2020

Weg met die muffe geur – zo kun je het beste rotan schoonmaken

Je ziet het tegenwoordig overal: rotan. Stoelen, wanddecoratie, hoofdborden, tijdschriftenrekken, tafels en ga zo maar door. Ze zien er ontzettend gaaf uit en je interieur krijgt er beachy vibes van. Maar weet jij eigenlijk wel hoe je rotan het beste kunt schoonmaken?

Vaak kun je rotan-items lang gebruiken. Ze zijn van natuurlijk materiaal en zijn dus relatief stevig gemaakt. Één klein minpuntje: rotan brengt vaak muffe geurtjes met zich mee, wat je uiteraard niet wilt in huis. Met deze tips kom je daar snel genoeg van af.

Op deze manieren kun je het beste rotan schoonmaken

Stof en haren afzuigen

Stof, pluisjes en haren zullen het meest voorkomen op jouw rotan-items. Deze kun je het beste schoonmaken met een draadloze stofzuiger. Heb je een rotan-item met scheuren? Gebruik dan een kleine tandenborstel om haren en stof los te krijgen zodat je die vervolgens ook goed kan afzuigen.

Gebruik niet te veel water

Je moet rotan absoluut niet schoonmaken met veel water. Er is namelijk een grote kans dat het vocht het materiaal binnendringt en dat veroorzaakt zwelling of schimmel. Wat beter werkt is de rotan meubels om de twee á drie maanden schoonmaken met een vochtig doekje.

Schoonmaken met baking soda: het middeltje dat alles kan

Goed onderhouden

Het is belangrijk om jouw rotan meubels of woonaccessoires goed te onderhouden. Vooral nadat je gebruik hebt gemaakt van water, zodat de vezel niet kan verzachten. Er zijn genoeg producten die speciaal zijn ontworpen om rotan meubels te onderhouden. Zo kun je bijvoorbeeld spuitwax gebruiken of verzorgde rotan rieten olie. Je meubels blijven veel langer mooi en je kunt er langer van genieten.

Lees ook: Wil je een echte statement piece in huis? Ga voor de peacock chair

Muffe geur van rotan

Het is vrij simpel om van die muffe rotangeur af te komen. Je hebt hier twee manieren voor. Manier één: koffie. Koffie is een natuurlijke geurvreter en brengt nare geuren terug tot een neutrale geur. Meng een beetje koffie met water. Dep de koffiemengsel vervolgens over jouw rotan-product met een keukenkwastje. Laat het product opdrogen en haal er een vochtig doekje overheen. Binnen een halve dag is de geur verdwenen.

Een andere manier is het werken met natuurazijn. Dit is wellicht het meest sterke spul wat je kunt gebruiken tegen nare luchtjes. De werkwijze is vrijwel hetzelfde als met koffie: indelen met azijn, laten opdrogen op een plek waar geen zonlicht komt, een vochtig doekje overheen halen en binnen een dag ben je af van zowel de azijngeur als de muffe rotangeur.

Rotan schoonmaken en onderhouden is dus niet zo moeilijk. Het scheelt dat je het ook niet iedere week hoeft te doen. Af en toe naar omkijken en je kunt er nog jarenlang van genieten.

Schoonmaken met ammonia: alles wat je moet weten over ammonia

Meer lezen over rotan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Flakko

Reageer op artikel:
Weg met die muffe geur – zo kun je het beste rotan schoonmaken
Sluiten