Renée Leeuw
Renée Leeuw Boek 4 maart 2015

Roomed X MENDO: Exactitudes, stereotypen en dresscodes

“Books aren’t made to furnish, but there is nothing else that so beautifully furnishes a house.” Henry Ward Beecker heeft gelijk, vinden wij. Daarom presenteren we samen met MENDO – candy store for book aficionados – om de week een boek dat jou en je interieur kleur en inspiratie geeft.

Fotograaf Ari Versluis en styliste Ellie Uyttenbroek delen een gezamenlijke fascinatie: de opvallende dress codes binnen sociale groepen in de samenleving. Sinds 1994 leggen ze die vast. Heel simpel. 12 foto’s per groep. Op witte achtergrond.

Ze noemen hun project Exactitudes, wat een combinatie is van ‘exact’ en ‘attitude’. Een fascinerend fenomeen, waaruit blijkt dat mensen de neiging hebben zich te onderscheiden juist door de identiteit van een groep aan te nemen.

In de afgelopen twintig jaar legde het duo ruim honderd groepen vast, variërend van voor de hand liggende stereotypen zoals Gabberbitches, Surfistas en Backpackers tot meer verrassende groepen zoals de Girls from Ipanema en Toppers. Dit boek is de nieuwste en zesde editie, uit 2015 met daarin alle reeksen vanaf 1994 en achttien niet eerder gepubliceerde series.

Bottomline: durf anders te zijn. Net als iedereen!

Voor het geval je de vorige MENDO tip hebt gemist, hier vind je ‘m en check ook even onze tips voor een perfect gestijlde koffietafel, want je boeken mogen uiteraard wel pronken.

P.S. Leuk (en confronterend) spelletje: bekijken bij welke groep jij zelf hoort.

Je koopt het boek voor €40,- bij MENDO.

Reageer op artikel:
Roomed X MENDO: Exactitudes, stereotypen en dresscodes
Sluiten