Roomed in the city: 8x de leukste spots van Utrecht

De wereld is mooi! We worden omgeven door prachtige natuur, architectuur, leuke winkels, eettentjes waar je je vingers bij aflikt en verborgen, onontdekte plekjes. In Roomed in the city gaan wij op zoek naar de hotspots en verborgen parels van een stad en dat delen we uiteraard met jullie, onze lezers!

Onlangs brachten we een bezoekje aan Utrecht om de allerleukste must visit spots voor jullie op een rijtje te zetten. Het sfeervolle centrum van de Domstad heeft al genoeg leuke plekjes, maar juist nét daarbuiten en in de kleine straatjes schuilen de leukste winkels en cafeetjes. Het fijne: eigenlijk is vrijwel alles in de stad prima te lopen! Uiteindelijk maakten we een lijst van acht spots. Van een fijne koffiebar, tot een (h)eerlijk restaurant en een te gek hotel waar alles om ‘ogen’ draait. Uiteraard staan in dit lijstje ook een aantal winkels, die je moeilijk verlaat zonder iets te kopen!

SPOT 1: CORNELIS

Deze leuke spot ligt buiten het centrum van de stad, maar is absoluut een bezoekje waard. Achter de olijfgroene gevel van dit pand in de karakteristieke buurt Wittevrouwen, schuilt Cornelis. Meer dan honderd jaar geleden zat hier de kruidenierszaak van C. de Ven. Toen eigenaren Dave en Bas het bijzondere pand tijdens hun zoektocht naar een locatie voor een koffiezaakje tegenkwamen, waren ze meteen verkocht. Nu kun je er terecht voor een gezond ontbijtje, een lekkere kop koffie met huisgemaakte taart of een goede lunch. Extra fijn: bijna alle producten die je hier bestelt zijn eerlijk, duurzaam en biologisch. Daarnaast verkoopt Cornelis leuke en lekkere dingen voor in huis, waar wij heel blij van worden. Vind je het zo gezellig hier dat je er het liefst nog even langer blijft? Dat kan! Achter de winkel zit namelijk een heel tof eenkamerhotel.

Het eenkamerhotel zit in het oude koetshuis achter de winkel. De kamer is zo gezellig ingericht dat het bijna zonde is om de deur na een nachtje slapen meteen weer dicht te trekken! Pluspuntje: ’s zomers kun je hier ook heerlijk zitten op de privé stadspatio die aan de kamer vastzit.

Adres
Cornelis
Maliestraat 16
3581 SL Utrecht

SPOT 2: DE KAST

Op zoek naar een leuk cadeautje voor een ander of voor jezelf? Breng een bezoekje aan De Kast. Deze conceptstore vind je in een van de gezellige steegjes in de oude binnenstad. De winkel verkoopt heel veel verschillende spullen van kleine ondernemers en nieuwe ontwerpers waardoor de meeste items best wel uniek zijn. Eens in de zoveel tijd richt de eigenaresse de winkel opnieuw in en maakt de collectie plaats voor design van nieuwe ontwerpers. Zo ontdek je dus telkens weer genoeg moois voor hem en haar.

De conceptstore heeft veel items van eigen bodem, maar heeft ook handgemaakte spullen van jonge designers uit het buitenland. Je vindt hier bijvoorbeeld mooie woonaccessoires, meubels, sieraden, kleding, schoenen en kunst. Een leuk extraatje: de winkel heeft persoonlijk contact met de ontwerpers. Als je dus niet vindt wat je wilt, kun je bij sommige ontwerpers ook iets op maat bestellen. Zo maakt de eigenaresse van de winkel bijvoorbeeld leren tassen in opdracht.

Adres
De Kast
Zakkendragerssteeg 13
3511 AA Utrecht

SPOT 3: ALL THE LUCK IN THE WORLD

Dit is nou typisch zo’n conceptstore waar wij heel gelukkig van worden. In een lief klein winkeltje in de Zadelstraat zit de Utrechtse vestiging van All the Luck in the World. We waarschuwen je alvast: hier kun je bijna niet naar buiten zonder iets te kopen! De winkel is van goudsmid Nina en haar moeder Jane. De collectie bestaat dan ook uit heel veel mooie sieraden, van subtiele kettinkjes tot oorbellen met ananassen, ringen en armbandjes. Daarnaast heeft deze conceptstore ook veel leuks voor in huis, zoals (kleine) vintage meubels, woonaccessoires en kaartjes die bijna te tof zijn om te versturen.

Een deel van de mooie sieradencollectie van eigenaresse Nina.

Psst, deze conceptstore heeft ook twee (grotere) winkels in Amsterdam!

Adres
All the Luck in the World
Zadelstraat 15
3511 LR Utrecht

SPOT 4: LIVE TODAY

Live Today is nog een beetje the new kid on the block. Dit winkeltje zit sinds 1 oktober in een mooi monumentaal pand in het stadskwartier. Je vindt er zowel unieke meubels en stijlvolle woonaccessoires en leuke cadeaus. Eigenlijk is alles in deze winkel mooi. De sfeer die in het pand hangt, de (vintage) meubels en de spullen die in de grote houten kast staan. Eigenaar Pras vindt het belangrijk om te weten waar de items in de winkel vandaan komen en daarom is een groot deel van de collectie fairtrade. Daarnaast steunt hij graag lokale ondernemingen en goede doelen. Zo verkoopt de winkel bijvoorbeeld chocola uit Congo waarvan een deel van de opbrengst gebruikt wordt om berggorilla’s te beschermen en stukken puur zeep die gemaakt worden in Utrecht door mensen met een arbeidsbeperking. Één ding is zeker: wat je hier ook koopt, je stapt met een goed gevoel de winkel uit.

De grote houten kast die voorin de winkel staat wil Pras uiteindelijk volledig gevuld hebben met items waarvan een deel van de opbrengst naar het goede doel gaat.

Adres
Live Today
Minrebroederstraat 6
3512 GT Utrecht

SPOT 5: KOFFIE LEUTE BRAUHAUS

De naam verklapt het stiekem al een beetje: in dit tentje kun je heerlijk koffieleuten. Brauhaus was de allereerste filterkoffie bar in Utrecht. Zodra je hier over de drempel stapt krijg je het gevoel dat je in de retro huiskamer van opa en oma op de bank ploft. De drie mannen van Koffie Leute begonnen ooit als mobiele bar op festivals, maar wij zijn blij dat we ze nu ook op een vaste plek in de stad kunnen vinden. Hoewel je bij filterkoffie misschien denkt aan de saaie koffie die je thuis drinkt, krijg je hier iets veel beters voorgeschoteld. Daarnaast hoef je je als niet-zwarte-koffie-drinker niet te schamen om een andere specialiteit te bestellen. Lekkere trek? Naast goede koffie maken, smeren de mannen ook graag een bammetje voor je. ’s Zomers zit je hier met je voeten in een zwembadje aan het water aan de Westerkade.

Achter het Brauhaus zit creatieve werkplaats DRUK waar verschillende jonge ondernemers werken. Achterin de woonkamer van Koffie Leute staat een grote houten kast met een aantal spullen van de makers van DRUK. Daarnaast kun je in de koffiebar ook koffiebonen en andere dingen die met koffie te maken hebben kopen.

Iedere maand worden er in Brauhaus nieuwe koffies geschonken van een andere brouwerij. Valt een bepaalde koffiesoort niet helemaal in de smaak? Grote kans dat je een van de andere filterkoffies wel kunt waarderen!

Adres
Koffie Leute
Westerkade 30
3511 HC Utrecht

SPOT 6: MOOI EN BELLE

Deze lekker grote woonwinkel aan de gezellige Twijnstraat is een waar interieurwalhalla! De winkel bestaat al zo’n tien jaar, maar blijft een van de leukste woonwinkels van de stad. Je vindt er meubels, een hele grote collectie geweven kleden, prachtige woonaccessoires en te gekke koffietafelboeken. Van bekende merken tot dingen die je nog niet overal ziet, veel Scandinavisch en fijne botanische items. Mooi en Belle is alleen al leuk om gewoon even rond te snuffelen, al betwijfelen we of het je lukt om met lege handen naar huis te gaan! Naast heel veel mooie woonitems heeft de winkel té leuke postcards (die je ook prima kunt ophangen), een aantal fijne sjaals en hippe (canvas) tassen.

Tussen de goede boeken ligt uiteraard ook interieurbijbel The Kinfolk Home. Een musthave voor interieurliefhebbers!

Adres
Mooi en Belle
Twijnstraat 37
3511 ZH Utrecht

SPOT 7: GYS

Tijd voor een lekker hapje eten? Bij Gys eet en drink je ‘s middags én ‘s avonds lekker, gezond en biologisch. Dit gezellige restaurant heeft inmiddels twee locaties in de stad, waaronder een in de hippe Voorstraat (hier vind je nog heel veel meer leuke winkels). Veel van de gerechten op de menukaart zijn vega of vegan, al kun je er ook terecht voor een goede burger. Wat je ook kiest: je gaat hier zonder twijfel met een goed gevoel uit eten! Daarnaast bewijst Gys dat biologisch eten echt niet duur hoeft te zijn. Een goede, diverse maaltijd kost hier namelijk zo’n tien euro.

Naast lekker en eerlijk eten is ook het (duurzame) interieur niet verkeerd! Een van onze favorieten: deze enorme terrarium lamp van Spruitje.

Adres
Gys
Voorstraat 77
3512 AL Utrecht

Amsterdamsestraatweg 113
3513 AC Utrecht

SPOT 8: EYE HOTEL

Utrecht is zo’n gezellige stad dat je je hier prima een heel weekend kunt vermaken. Zoek je een inspirerende slaapplek? Dan is het Eye Hotel een absolute aanrader! Dit hotel zit sinds half juni op de Wijde Begijnestraat, een zijstraat van de Voorstraat. De naam verklapt het al: hier draait het om ogen. Het monumentale pand uit 1858 was ooit het Ooglijdersgasthuis van de bekende oogfysioloog F.C. Donders. Door de jaren heen heeft het karakteristieke pand verschillende functies gehad en sinds dit jaar is het dus weer een ‘gasthuis’, dit keer waar iedereen van kan genieten. Het fijne: hoewel je hier de luxe van een hotel ervaart, is het wel heel intiem en persoonlijk. Het hotel heeft in totaal zesendertig kamers waarbij je kunt kiezen uit vijf verschillende opties. Plan je een weekendje met het hele gezin? Dan kun je gezellig met zijn allen in een van de twee family rooms slapen.

Het Eye Hotel is onderdeel van Utrecht City Hotels. Naast dit hotel hebben ze nog twee kleinschalige hotels in de stad, waaronder een in het oude gerechtsgebouw en een middenin het centrum op de Ganzenmarkt.

Uiteraard kreeg ook mister Franciscus Cornelis Donders een plekje in de kamers. Leuk weetje: alle kunst op de gallery walls werd speciaal voor het Eye Hotel ontwikkeld door Morph Design. Zo hangen er naast kleine prints ook grote detailfoto’s in de kamers van bijvoorbeeld de directeur van dit hotel.

Adres
Eye Hotel
Wijde Begijnestraat 1-3
3512 AW Utrecht

Heb jij nog een aanvulling op ons lijstje met de leukste spots van Utrecht? Deel het met iedereen in een reactie onder dit artikel.

Bekijk ook onze andere cityguides voor bijvoorbeeld de leukste spots van Haarlem.

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Roomed in the city: 8x de leukste spots van Utrecht
Sluiten