DIY: deze macrame wandhanger van jute maak je helemaal zelf

De redactie van Roomed houdt wel van een leuke DIY op zijn tijd. Roomed’s Sharon stak de handen uit de mouwen, en ging aan de slag met de populaire macrame techniek. Door voor deze wandhanger gebruik te maken van jute in plaats van macrame koord, krijgen we een stoere, bohemian look die in elk interieur thuis past.

Boodschappenlijstje voor een macrame wandhanger van jute

  • Een bol jute (ik gebruikte hooked jute creme van 45 meter)
  • Een stok van ongeveer 30 cm (voor een stoere look kan je ook een droge tak van buiten gebruiken)
  • Eem muur met een spijker op ooghoogte, om aan te werken

Stap 1

We beginnen gemakkelijk. Knip een stuk van 40 cm jute van de bol af, en knoop deze aan beide kanten van de stok goed vast. Dit wordt de basis van je wandhanger.

Het is het gemakkelijkste om de basis van je wandhanger aan de muur te hangen, zodat je jute touwtjes altijd naar beneden vallen. Dan raken de touwtjes minder snel in de knoop.

Stap 2

Nu gaan we aan de slag met het knippen van de jute. Ik knipte 12 stukken van 350 centimeter.

Daarna kan je beginnen met de eerste knoop, de Larks Head Knot. Vouw een touw dubbel, en leg de lus over de tak heen. Breng de lus over de tak naar beneden, en trek de twee middelste draden door de ring. Even aantrekken, en de knoop is klaar.

Herhaal dit met alle 12 de touwen, totdat je dus 24 draden hebt.

Stap 3

Tijd voor de volgende knoop: de Square knot. Hiervoor gebruik je vier strengen, waarbij je alleen knoopt met de buitenste van die vier strengen. Haal de linkse draad over de middelste draad, en leg deze onder de meest rechtse draad door.

Haal de rechter draad onder de middelste twee strengen door, en steek ‘m daarna door de lus die je met de eerste streng gemaakt hebt. Trek de strengen voorzichtig aan, totdat je vindt dat ze strak genoeg zitten.

Pak nu de meest rechter draad. Leg deze over de twee middelste draden, en onder de meest linkerdraad. Haal de linkse draad onder de twee middelste draden door, en haal deze door de lus die je met de rechterdraad gemaakt hebt.

Even aantrekken, en je hebt je eerste square knot gemaakt!

Deze square knot gaan we nog vaak maken. Hoe vaker je het doet, hoe handiger je erin wordt. Herhaal om te beginnen deze stap met alle touwtjes, totdat je de eerste 6 square knots gemaakt hebt.

diy wandhanger jute

Stap 4

Om de volgende rij met square knots niet precies onder de vorige knopen te laten vallen, maar juist in het midden van de vorige knopen, laten we de eerste twee draden voor wat het is. Je maakt nu dus weer een square knot, maar met het derde, vierde, vijfde en zesde streng. De eerste twee strengen kan je gewoon laten hangen, die pakken we in de volgende stap er weer bij.

Maak vervolgens nog 5 square knots, totdat je aan de andere zijkant uitkomt. Ook hier laat je de laatste twee strengen gewoon hangen.

Begin voor de volgende rij weer bij het begin, waarbij je de eerste twee strengen wél meeneemt. Herhaal het maken van de square knot totdat je 6 rijen met square knots gemaakt hebt.

Stap 5

Om vervolgens de square knots uit de laten lopen in een punt, sla je in de zevende rij de eerste square knot over. Begin dus met knopen met de vijfde, zesde, zevende en achtste draad. Laat ook aan de andere kant de laatste vier draden ongebruikt.

Dit principe herhaal je totdat je in het midden van je wandhanger uitkomt met één square knot.

diy wandhanger jute

Stap 6

Tijd voor een volgende knoop! Om een spiraal te maken, pakken we weer de eerste vier strengen. Daarmee maak je het begin van de square knot. Om je geheugen op te frissen: Haal de linkse draad over de middelste draad, en leg deze onder de meest rechtse draad door. Haal de rechter draad onder de middelste twee strengen door, en steek ‘m daarna door de lus die je met de eerste streng gemaakt hebt. Trek de strengen strak aan.

Normaal zou je nu ook met de rechterdraad aan de slag gaan, maar om een spiraal te maken doe je dat niet. Je herhaalt dus steeds maar de helft van de square knot. Je zult vanzelf zien dat je draden gaan draaien. Ik deed dit 16 keer.

Herhaal dit nog 5 keer met de andere strengen. Doe bij alle spiralen hetzelfde aantal knopen om ze even lang te maken, in mijn geval dus 16 keer.

Stap 7

Om de wandhanger nog langer te maken, heb ik de square knot weer opgepakt. Hiermee ben ik begonnen met de derde, vierde, vijfde en zesde streng. Daarna maakte ik een knoop met de eerste, tweede, derde en vierde streng, en een knoop met de vijfde, zesde, zevende en achtste streng. Herhaal hetzelfde proces aan de rechterkant van je wandhanger.

Het is even goed kijken hoe je dit aan moet pakken, maar als je het eenmaal doorhebt wijst de manier van knopen zich vanzelf. Ik vond het leuk om daarna weer naar een punt toe te werken, maar als jij liever een rechte wandhanger wilt is dat natuurlijk ook een optie.

diy wandhanger jute

Stap 8

Werk de jute wandhanger af met knoopjes, waarbij je steeds twee strengen met elkaar verbindt.

Daarna heb ik voor een extra bohemian look het touw aan de onderkant losgehaald, en recht bijgeknipt. Et voilà, jouw wandhanger is helemaal af.

De smaak te pakken? Ga aan de slag met een andere DIY:

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
DIY: deze macrame wandhanger van jute maak je helemaal zelf
Sluiten