admin
admin City guides 1 jul 2014

Roomed in the city: Breda

Klein, maar oh zo fijn. In ons kikkerlandje is meer dan genoeg schoons te ontdekken. We worden omgeven door prachtige architectuur, gave winkels, lunchrooms waar je je vingers bij aflikt en verborgen, mooie plekjes. In Roomed in the city delen wij die (hot)spots met je, met wekelijks weer een nieuwe stad. Vandaag zijn we toerist in eigen land in: Breda.

Parel van het Zuiden
Breda belooft de parel van het Zuiden te zijn, een titel die de stad eer aan doet. Historisch stadsschoon, bosrijke omgeving én nieuwe winkels schieten er als paddenstoelen uit de grond. Was het centrum eerder nog weinig vernieuwend en lijkt er een massaal vertrek te zijn richting omliggende wijken als het Ginneken, zo verschijnen er toch ook steeds meer kleine, creatieve winkeltjes in het hart van Breda. We maakten een selectie van 10 hotspots.

Hotspot #1
Voor de retro-liefhebber | Feito Com Amor

Vanuit het fraaie Valkenbergpark, dat ooit een kasteeltuin was, loop je direct de karakteristieke Sint Annastraat in. Daar vind je Feito Com Amor, een piepklein winkeltje, boordevol retro, vintage en design. Ooit begonnen als winkeltje met Fair Trade snuisterijen, ondertussen uitgegroeid tot een winkel die met uitgesproken stijl uit de menigte springt.

We kwamen op het moment dat de verhuisdozen nog nét niet opgestapeld stonden, de winkel is het oude pandje ontgroeid en gaat binnenkort voor een nog creatievere plek én een paar vierkante metertjes extra. Na een korte zomervakantie opent Feito Com Amor haar deuren op 30 juli op een nieuwe locatie in Breda: Houtmarktpassage 28.

Adres:
Feito Com Amor
St. Annastraat 17
4811 XK Breda

Vanaf 30 juli:
Houtmarktpassage 28
4811 JW Breda

Openingstijden:
Wo: 12.00 – 18.00 uur
Do: 12.00 – 19.00 uur
Vrij: 12.00 – 18.00 uur
Za: 11.00 – 17.00 uur


Hotspot #2
Voor de kleine dorst | Yirga

Als je er een lange reis op hebt zitten, is het nu alvast wel tijd voor een drankje bij de buren. Yirga is een urban esspressobar met natural food dat in de huiselijke, Scandinavisch ingerichte ruimte voor je neus wordt bereid. Plof neer in een van de rotanstoelen binnen, of drink je slow coffee op het kleine terrasje naast de muren van een historische stadstuin aan de overkant van de straat.

Adres:
Yirga
Sint Annastraat 19C
4811 XK Breda

Openingstijden:
Ma-vr: 09.00 – 18.00 uur
Za: 09.30 – 18.00 uur
Zo: 11.00 – 17.00


Hotspot #3
Voor de creatieveling | Noos31

Noos31, iets verderop in de Sint Janstraat, is misschien wel de meest verrassende winkel van Breda. Met een continue wisselende collectie zul je er niet snel twee keer hetzelfde tegenkomen. Toen wij een kijkje kwamen nemen was de winkel voor twee weken omgetoverd tot een galerie met kunst van lokale kunstenaars, fotografen, designers en kunstenaars. Loop je er nu langs, dan zul je een compleet andere collectie treffen.

Bij Noos31 vind je kleding, accessoires, interieur, boeken en zelfs speelgoed. Allemaal unieke spullen met een verhaal. En als je uitgeneusd bent, kun je in het kleine NoosCafé dat zich middenin de winkel bevindt ook nog genieten van een sapje, koffie of vers broodje.

Adres:
Noos31
St. Janstraat 25
4811 ZK Breda

Openingstijden:
Ma-za: 09.00 – 18.00 uur
Do: 09.00 – 21.00 uur
Zo: 12.00 – 18.00 uur


Hotspot #4
Voor de fijnproever | ‘t Sas

‘t Sas is een rustige oase, die je bijna doet vergeten dat je middenin de drukke binnenstad zit. Je vindt er van alles wat: woonwinkels, een kookwinkel en horeca. Het luxe Bliss Hotel kijkt uit over het hofje en het chique restaurant Chocolat heeft er zijn terras. Voor een goeie lunch moet je hier zijn, of bij een van de andere gezellige zaakjes van ‘t Sas.

Adres:
‘t Sas
4811 WC Breda


Hotspot #5
Voor de zoetekauw | Olala Chocola

Op een steenworp afstand van het centrum vind je het schattige zaakje Olala Chocola. Deze ambachtelijke chocolaterie zit er pas drie maanden, maar doet al goede zaken vanwege het unieke concept. De winkel is één grote open ruimte, waar voor je neus de machines draaien en de enorm gastvrije eigenaren kunstwerkjes van cacao in elkaar zetten. Je kunt er terecht voor de lekkerste chocolade, maar ook voor workshops en zelfs kinderfeestjes. Wij waren er niet weg te slaan.

Adres:
Olala Chocola
Nieuwe Ginnekenstraat 24
4811 NS Breda

Openingstijden:
Di-vrij: 09.00 – 18.00 uur
Za: 09.00 – 17.00 uur
1e zondag van de maand: 12.00 – 17.00 uur


Hotspot #6
Voor de stijlvolle man en vrouw | Artu Napoli

Bij Artu Napoli vind je mooie, Italiaanse herenmode. Niet alleen in de kleding is oog voor detail terug te zien, ook in de winkel ademt dit door. De klassieke ruimte is gevuld met stoere accessoires die stijl en mannelijkheid representeren. Een Vespa in de etalage, vitrinekasten met een vintage naaimachine, een ouderwetse telescoop, je kunt het zo vreemd nog niet bedenken. Bij Artu Napoli word je bovendien gastvrij ontvangen en krijg je onder het genot van een kopje koffie een persoonlijk style-advies.

Adres:
Artu Napoli
Wilhelminastraat 10
4818 SG Breda

Openingstijden:
Di-vrij: 10.00 – 18.00 uur
Do: 10.00 – 21.00 uur
Za: 10.00 – 17.00 uur
Zo: 13.00 – 17.00 uur


Hotspot #7
Voor de designfreak | RAW Next

Een paar deuren verderop is kort geleden de nieuwe vestiging van RAW Interiors geopend. RAW Interiors staat bekend om puur design met een, je raadt het al, rauw randje. De nieuwste vestiging op de Wilhelminastraat is iets toegankelijker dan de exclusieve showroom op het Graaf Hendrik III plein. En toegankelijk is het, wij zouden de halve winkel mee naar huis willen nemen. Mooie meubels en ietwat duistere accessoires die een knipoog aan je interieur geven.

Adres:
RAW Next
Wilhelminastraat 38
4818 SH Breda

RAW Interiors
Graaf Hendrik III plein 21-25
4819 CJ Breda

Openingstijden:
Di-vrij: 10.00 – 18.00 uur
Za: 10.00 – 17.00 uur


Hotspot #8
Voor het luxepaardje | House of Pertijs

Verborgen in een rustige zijstraat van de drukke Wilhelminastraat en Ginnekenweg, vind je House of Pertijs. Een naam die net zoveel indruk maakt als de winkel zelf. In een prachtig pand wordt de deur voor je geopend en waan je je in een wereld van luxe. Juwelier Paul Pertijs, die al jaren een begrip in Breda was, besloot in 2012 met House of Pertijs een andere richting in te slaan.

House of Pertijs is een conceptstore die zich richt op meer dan alleen juwelen. De bijzondere winkel moet aanvoelen als een huiskamer waar je op je gemak kunt gaan zitten in een van de ingerichte hoekjes. De winkel is zeker minder benauwend dan een doorsnee juwelier, maar wij waren zodanig onder de indruk dat we onze ogen de rust niet gunden. Het meest bijzonder vonden wij het gouden hart: negen enorme goudklompen die dienen als vitrines voor de juwelen, staan middenin de witte ruimte. ‘s Avonds schuiven deze goudklompen over een rails naar elkaar toe en veranderen in één groot blok goud, dat tevens de kluis is.

Adres:
House of Pertijs
Parkstraat 12-14
4818 SJ Breda

Openingstijden:
Di-vrij: 10.00 – 18.00 uur
Za: 10.00 – 17.00 uur
1e zondag van de maand: 13.00 – 17.00 uur


Hotspot #9
Voor het stoere randje | Meubelatelier Koningstraat 5

We wijdden eerder al een artikel aan Meubelatelier Koningstraat 5 op Roomed. Eigenlijk opnieuw onderweg naar deze winkel, kwamen wij toevallig de nieuwe vestiging van deze zaak tegen. Na het Pakhuis op de Koningstraat, is op de Ginnekenweg nu een winkel te vinden. Al 15 jaar worden markten, beurzen en kringloopwinkels in binnen- en buitenland afgestruind voor de meest unieke dingen. Opgeknapt in het pakhuis, verschijnen deze items nu ook in de winkel. Zo staat er een oude Bosch-koelkast waarvan je verbaasd bent dat hij het nog doet, en een van de oudste ontwerpen van koffiemerk Illy loopt ook nog als een trein. Je kunt er verder terecht voor waanzinnige industriële lampen, archiefkasten en nog veel meer. Jij noemt het, de eigenaar zoekt het.

Adres:
Meubelatelier Koningstraat 5 – De Winkel
Ginnekenweg 77
4818 JB Breda

Meubelatelier Koningstraat 5 – Het Pakhuis
Koningstraat 5
4811 LC Breda

Openingstijden:
De Winkel
Wo-vrij: 11.00 – 18.00 uur
Za: 11.00 – 17.00 uur
Zo: 13.00 – 16.00 uur

Het Pakhuis
Za: 11.00 – 17.00 uur
en op afspraak


Hotspot #10
Voor de levensgenieter | Ginnekenmarkt

Uitgeput beland je in het bruisende Ginneken, een wijk die ooit een los dorp was en inmiddels al jaren deel uitmaakt van de stad Breda. Toch heerst er nog een dorpse sfeer rondom het in de volksmond genoemde ‘t Ginnekenmartje. Je vindt er tal van bruine kroegen, gezellige eettentjes, woonwinkels en mooie damesmode. Neem een kijkje bij Only Juul op de Ginnekenweg, drink een biertje tussen de hockeyers bij Oncle Jean (ofwel gewoon: Ome Jan) en neem een hapje en een afzakkertje op het terras van Belgisch biercafé Moeke of traditioneel Boerke Verschuren met zijn rijke historie.

Adres:
Ginnekenmarkt
4835 JC Breda


Maar deze hotspots zijn niet het enige dat Breda rijk is. De Nieuwe Winkel heeft onlangs haar deuren geopend in het centrum en is een bezoekje waard. Aan de opnieuw uitgegraven Haven zit je heerlijk op een terras en op het van Coothplein verschijnen steeds meer horecazaakjes. Op datzelfde plein mag je ijssalon Frezzo niet overslaan en een stukje verderop vind je ook nog het leuke concept Stilleven, waar je buiten kunt genieten van lekkere hapjes en drankjes en tevens het hele interieur mee naar huis kunt nemen. Dat gezegd hebbende, vergeten we vast nog een hele hoop van wat deze stad te bieden heeft, maar voor nu: veel plezier en laat het ons vooral weten als jij nog andere tips hebt.

Reageer op artikel:
Roomed in the city: Breda
Sluiten