Merve Ozturk
Merve Ozturk Meubels & accessoires 8 sep 2020

4 manieren om roestvlekken uit je kleding en meubels te krijgen

Misschien wel het laatste wat je wilt: roestvlekken in je kleding en/of meubels. Deze bruine vlekken lijken onmogelijk weg te krijgen. Maar dat is verleden tijd. Met deze simpele tips zijn roestvlekken in no-time verdwenen.

Van je doucherekje tot aan je waardevolle kledingstukken. Met behulp van deze tips krijg je alles makkelijk roestvrij.

Zo krijg je roestvlekken uit je kleding en meubels

1. Gedistilleerde witte azijn & zout

Het zuur in azijn helpt de verkleuring van roest op te lossen en het zout werkt als schuurmiddel om de vlek weg te schrobben. Zit je sleutelbos onder de roestvlekken? Laat je sleutelbos dan een hele dag in een kom met witte azijn weken. Spoel ze na 24 uur schoon en maak ze droog.

Als een groter oppervlak is aangetast met roestvlekken, breng dan een beetje azijn rechtstreeks aan op het door roest aangetaste gebied. Bestrooi vervolgens met zout om de vlek(ken) schoon te schrobben. Laat een paar uur inweken en spoel het daarna uit.

Tip: voor stevige meubels kun je schrobben met een propje aluminiumfolie. Gebruik voor je kleding alleen je vingers om het product niet verder aan te tasten.

> 4 dingen die je nooit mag schoonmaken met azijn

Roestvlekken schoonmaken met citroensap
Bron: Sarah Gualtieri via Unsplash.

2. Citroensap & zout

Ideaal voor als je geen witte azijn in huis hebt: citroenen. Die heb je uiteraard wel in huis (duh, ze zien er al superleuk uit op het aanrecht). Deze methode zorgt net zoals de samenstelling van azijn en zout, om verkleuring te verwijderen en roestresten weg te schrobben.

Deze combinatie werkt op zowel huishoudelijke apparaten, die in aanraking komen met vocht, zoals je wasmachine, als op je favoriete t-shirt. Voor een extra boost kun je textiel die je hebt schoongemaakt met deze middelen, laten drogen in de zon.

Geen zin om te schrobben of ben je bang dat je de stof aantast? Kook dan water in een pan en zet het vuur uit. Bestrijk de roestvlek met wat citroensap en houdt een aantal minuten boven het pannetje met stoom. Spoel vervolgens schoon en herhaal indien nodig.

37 tips over schoonmaken waardoor jouw huis vanaf nu brandschoon is

3. Gebruik wijnsteenbakpoeder

Deze methode kan alleen worden gebruikt voor textiel. Voor deze methode kook je twee liter water en voeg je zes theelepels wijnsteenbakpoeder toe. Vervolgens je je kledingstuk toe en laat je het maximaal twee uur weken.

Schoonmaken met baking soda: het middeltje dat alles kan

4. Toch langer houdbaar: zure melk

Dit keer hoef je je pak melk die net overdatum is even niet weg te gooien. In plaats daarvan kun je je kledingstuk roestvrij krijgen. Leg je kledingstuk voor een nacht in een bak met zure melk. Nadat je het kledingstuk de volgende dag hebt gespoeld kan het gewoon in de wasmachine. Want die geur van zure melk… daar willen we het liever niet over hebben.

Meer schoonmaaktips met natuurlijke producten?