Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Wooninspiratie 11 mrt 2020

Handig: met de regel van drie creëer je meer balans in je interieur

We weten dat regels er vaak zijn om verbroken te worden, maar toch kunnen deze ‘richtlijnen’ je helpen bij het vinden van meer balans in je interieur. Dit advies gaat over de regel van drie. Misschien ken je het wel en klinkt dit vanzelfsprekend. Heb je er nog nooit over gehoord of ben je toch wel benieuwd hoe dit je kan helpen? Lees dan vooral even verder.

Inrichten met de regel van drie

Eigenlijk is de regel van drie best eenvoudig. Het houdt in dat oneven aantallen aantrekkelijker zijn en beter te onthouden dan even getallen. De richtlijn geldt dus voor alle oneven getallen, maar begint bij drie.

Hoe dat komt? Vanaf drie dezelfde soort dingen beginnen onze hersenen een patroon te herkennen. Bij één of twee dingen is er nog geen sprake van herhaling, bij drie ontstaat er een ‘collectie’. Hoe je dat kunt toepassen in je interieur vertellen we je in dit artikel.

1. Collecties style je met de regel van drie

Hoewel de vazen op deze foto allemaal op elkaar lijken, ziet het er niet saai uit. Dat komt doordat het een collectie is van drie dingen die bij elkaar passen, maar wel allemaal van formaat verschillen. Bij het maken van zo’n mini-collectie hoeven de items niet per se dezelfde kleur of vorm te hebben. Je kunt dus eindeloos variëren met setjes van drie items bij elkaar.

2. Kleur en textuur

Kleur
Een interieur dat bestaat uit twee kleuren kan heel mooi zijn, maar een derde kleur kan daarentegen veel meer dimensie toevoegen. Laat alle drie de kleuren op meerdere plekken terugkomen. Op die manier voelt de ruimte rustig en samenhangend.

Textuur
Hetzelfde geldt voor textuur. Je stylet een stoffen bank bijvoorbeeld helemaal af met twee verschillende plaids, waarvan bijvoorbeeld één gebreide en één schapenvacht. Wanneer alleen het gebreide plaid op de bank zou liggen, zou het plaatje minder compleet zijn.

3. Kunst

Haakjes
Wil je een leuke feature aan je gang toevoegen? Hang dan drie verschillende haken boven elkaar voor sjaals of hoeden. Deze items hangen daar waarschijnlijk omdat ze dagelijks gebruikt worden. Toch ontstaat er een grappig effect omdat er drie dingen boven elkaar hangen. Op deze manier lijkt het meteen een collectie, terwijl dat effect bij maar twee haakjes waarschijnlijk veel minder was geweest.

Asymmetrie
Bij het maken van een gallery wall is het sowieso interessanter om lijsten asymmetrisch op te hangen. Maar je raadt het al: ook hier geldt dat een oneven aantal nog net even aantrekkelijker is. Symmetrie is in ieder geval niet de sleutel tot evenwicht, dus speel daar lekker mee.

4. Meubels

Zoek je nog een leuke manier om meubels te stylen? Je raadt het vast al een beetje: gebruik de regel van drie eens. Combineer bijvoorbeeld een lamp, een stoel en een kapstok met elkaar in een hoekje om een vol effect te krijgen. Kies vooral voor meubelstukken in verschillende hoogtes en materialen die bij je passen.

En ja, je kunt je afvragen hoe vaak de stoel in de hal gebruikt wordt (misschien om moeilijke schoenen aan te doen), maar zonder die stoel is de ruimte toch minder in balans.

Meer inspiratie om je huis te stylen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Handig: met de regel van drie creëer je meer balans in je interieur
Sluiten