Frederique Rekers
Frederique Rekers Trending 6 mei 2021

Wow! Er is dit jaar een record aantal bijen geteld tijdens de Nationale Bijentelling

Het gaat al een tijdje slecht met de bij maar er is dit keer ook eens goed nieuws over onze gele vliegende vriend: er zijn tijdens de Nationale Bijentelling dit jaar maar liefst 200.000 bijen geteld! Een record aantal bijen en daar mogen we best trots op zijn.

We hebben er al vaker iets over geschreven: de bij heeft onze hulp nodig. In Nederland wordt de helft van alle 358 bijensoorten bedreigd. Dat is volgens wetenschappers alarmerend omdat 80 procent van onze gewassen afhankelijk is van bestuiving door bijen.

Record aantal bijen

We hebben hier verschillende artikelen over geschreven (als je ze niet hebt gelezen check dan het artikel hieronder) en er wordt online steeds meer awareness gecre毛erd over de bedreigde bij.

Meer bijen in de tuin? Zo maak je je tuin bijenvriendelijk

En het heeft mogen baten: de nationale Bijentelling 2021 was een groot succes. Zo’n 10.000 mensen zetten zich in voor de wilde bij en zijn in het weekend van 18 april gaan tellen. De wilde bijen zullen ons dankbaar zijn. 馃悵

Record aantal bijen
Bron: Anne K忙re

Het record aantal bijen wordt geteld maar naast hoeveel bijen er zijn, kan je ook tellen w茅lke bijen er allemaal rondvliegen in ons land. De honingbij is hierbij (net als de voorgaande drie jaren) de grote winnaar: deze is maar liefst 55.000 keer geteld.

Op de tweede plek komt de rosse metselbij (13.000 keer geteld) en op de derde plek de aardhommel.

Zo vergroot je de biodiversiteit in je eigen tuin (want dat is nodig)

De Nationale Bijentelling

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat de bij beter geholpen kunnen worden.

Zo maak je jouw eigen insectenhotel (en help je de wereld een beetje)


Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen.

Dit jaar deden daar dus ruim 10.000 mensen aan mee: steeds meer mensen worden bewuster van het belang van de wilde bijen. Dat werpt z’n vruchten af met dit record aantal bijen.

Als je mee wilt doen is dat erg makkelijk: met een telformulier en bijengids kan je veel verschillende soorten bijen herkennen.

Je eigen moestuin beginnen: z贸 ga je te werk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NationaleBijentelling

Reageer op artikel:
Wow! Er is dit jaar een record aantal bijen geteld tijdens de Nationale Bijentelling
Sluiten